Kotimaiset marjat ovat kesäherkkua parhaimmillaan!
Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista 37 on syötäviä. Suomessa marjoja saa poimia jokamiehen oikeudella.
Marjastus on myös mainiota ulkoilua ja retkeilyä.
Näissä tehtävissä tutustumme yleisimpiin marjoihin ja valmistamme niistä herkullisia välipaloja ja jälkiruokia. Marjoja kannattaa säilöä myös talven varalle pakastamalla, mehuna ja hilloina. Silloin voit nautiskella marjoja ympäri vuoden.
Mustikka kasvaa yleisenä koko Suomessa ja on tyypillinen havumetsien kasvi. Mustikan paras poiminta-aika on heinäkuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Mustikka sopii raaka-aineeksi esimerkiksi marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Mustikkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja...
Puolukka kasvaa koko Suomessa ja tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon. Sen paras satokausi ajoittuu elokuun lopulta lokakuun alkuun. Puolukkaa käytetään raaka-aineena marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin, leivonnaisiin, mehuihin ja erilaisten liharuokien lisäkkeenä. Marjaa säilötään pakastamalla, survomalla tai hyytelöksi tai hilloksi...
Vadelma on yleinen marja Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Vadelma kasvaa lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, ojien ja metsien reunamilla sekä hakkuuaukeilla. Vadelman satokausi on elokuun alusta syyskuun alkuun. Vadelmaa käytetään esimerkiksi mehujen valmistukseen, marjakeittoihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Marjoja...
Lakka on luonnontilaisten soiden kasvi, jolla on monta nimeä kuten hilla ja suomuurain. Lakka kasvaa koko Suomessa, mutta runsaimmat sadot saadaan Pohjois-Suomesta. Lakan paras satokausi ajoittuu elokuun alkuun. Lakat ovat parhaimmillaan tuoreena. Marjasta valmistetaan hilloja, mehuja, keittoja ja jälkiruokia. Marja sisältää puolukan tavoin bentsoehappoa, ja se...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki