Suomen luonto on täynnä villiruokaa - hienoja makuja ja tuoksuja.
Tehtävissä tutustut erilaisiin luonnosta keväällä, kesällä ja syksyllä löytyviin, helposti tunnistettaviin villiyrtteihin. Opit mitä kaikkia villiyrteistä voikaan kokkailla. Valmista herkullista yrttijuomaa, smoothieta ja nokkoslettuja.
Muistathan kunnioittaa kaikessa keruutoiminnassa luontoa. Kasveja on kerättävä luontoa vahingoittamatta.
Teksti: Hanna Lehtopolku ja Ann-Marie Hagman
Kuvat: Ann-Marie Hagman
Nokkonen on ehkä tunnetuin luonnonyrttimme. Sitä voidaan käyttää pinaatin tapaan niin kuivattuna kuin tuoreena, esimerkiksi keittoihin muhennoksiin, ohukaisiin, kastikkeisiin, leipiin ja yrttijuomiin.
Nokkonen, etenkin vanhemmat kasvit, on hyvä ryöpätä (keitetään 2–5 min.) ennen käyttöä, koska ne...
Flunssatee maistuu pehmeän makealle, sitä voi toki juoda myös muulloin kuin flunssaisena. Yrttitee sisältää vadelman- ja mustaherukanlehtiä sekä siankärsämön- ja valkoapilankukkia.
Luonnossa on paljon yrttejä joilla on terveysvaikutuksia ja tepsivät erilaisiin tauteihin. Tämän juoma auttaa flunssan hoitoon....
Itse poimitut marjat ja villiyrtit maistuvat luonnollisesti parhaalle. Valmista smoothie mustikoista, mansikoista ja vuohenputkesta. Voit toki käyttää muitakin marjoja tai villiyrttejä.
Smoothien saa maistumaan erilaiselta, vaihtamalla juomassa käytettävää nestettä. Nesteenä voit käyttää koivujuomaa, mehua,...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki