Nyt valmistamaan suosikkiherkkuja ja parhaimpia makumuistoja!
Makumuisti on ihmeellinen. Sinne tallentuu tilanteita, joihin liittyy hyviä makumuistoja: kesäloman lättykestit, tiikerikakkua sateisena syysiltana hyvän kirjan äärellä, lämpimiä voileipiä rakennustalkoissa, uuniperunoita perhejuhlissa ja pikkuleipiä häähumussa. Tähän teemaan on kerätty suosikkiherkkuja, joista monelle muistuu mieleen hymyilyttäviä muistoja. Näiden ohjeiden myötä huomaat, ettei herkullisten leivonnaisten ja ruokien valmistaminen ole vain leipureiden, äitien ja mummojen juttu, eikä ainakaan ylivoimaisen vaikeaa.
Kaupan keksihyllyt notkuvat erimakuisia tuotteita. Silti yksikään niistä ei ole juuri se erityisen ihana pikkuleipä, joita kotona, mummolassa tai sukulaistädin luona aina saa. Olet kenties saanut maistaa kaneliässiä ja mikä parasta, tämän ohjeen avulla voit opetella valmistamaan niitä itse.
Kuva: Maiju
Vaikka olisitkin leivontahommissa keltanokka, voit saada nopeasti ja näppärästi aikaan näyttävän marjapiiraan. Tämä ohje takaa onnistumisesi. Marjapiiraat ovat perinteisiä herkkuleivonnaisia, joiden makua leipoja voi säädellä vaihtelemalla päälle erilaisia marjoja.
Uusimmatkaan herkulliset muotileivonnaiset eivät selätä tutun tiikerikakun suosiota. Tiikerikakku tunnetaan myös nimellä marmorikakku. Tässä tehtävässä opit maustamaan taikinaa ja tekemään siitä kaksi eri kerrosta. Valmiista kakusta tulee kauniin raidallinen.
Lämpimät leivät ovat sellainen kotikokin vierasvara, jonka voi "vetää hihasta". Leipien makua voi säädellä sen mukaan, mitä kaapista löytyy ja uuni mehevöittää tavallisista leivistä täyttäviä pikkuaterioita. Siksi ne ovat mainio makupala vieraille kylmän juoman tai haudutetun teen kanssa.
Tässä tehtävässä opit tekemään raikkaan salaatin ja kastikkeen. Kasvikset ovat erinomaista ruokaa. Ne ovat herkullisia väriltään, muodoltaan ja maultaan. Salaatin salaisuus houkuttelevana annoksena piilee eri raaka-aineiden asettelussa lautaselle. Tässä salaatissa suolapähkinät ja juustonmurut antavat ruokailijalle...
Onko paras ohukainen torstain hernekeiton jälkiruoka, muurinpohjapannulla tehty vai joku muu? Nyt voit päättää itse, sillä ohukaisten ohjeen ja paiston opittuasi voit tehdä niitä milloin haluat. Tässä tehtävässä opit käyttämään paistinpannua ja paistamaan ohukaiset kauniin ruskeiksi.
Hyväkään pihvi ei pelasta ateriakokonaisuutta, jos perunat ovat raakoja ja kastike kylmää. Yksi ruoanlaiton kultaisista taidoista on oikean ajoituksen oppiminen. Tämän tehtävän myötä opit tekemään esivalmistelut ensin. Näin wrappien täyte on ruokailutilanteessa lämmintä.
Tässä ohjeessa yhdistellään aineksia, joiden ei kovin usein ajatella kuuluvan yhteen. Pastamunakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan mainio ruokalaji. Siinä yhdistyvät pastan täyteläinen maku, munan kuohkea koostumus sekä kinkun antama suolainen loppusilaus.
Peruna on perusruokaa, jota sopii syödä päivittäin. Perunan ei tarvitse olla kurja kumipallo lautasen laidalla, vaan sen voi valmistaa monilla herkullisilla tavoilla. Uuniperunat ovat helppotekoisia, makoisia ja hyviä arkipäivän piristäjiä. Hyvän täytteen hunnuttamana uuniperuna muuttuu täysin juhlakelpoiseksi.
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki