Tervetuloa kokkaamaan kestävästi!
Näiden tehtävien pohjana ovat kaksitoista kasvia, joiden viljelyyn voit perehtyä teemassa Viljele iloisesti. Näistä samoista kasveista valmistetaan nyt ruokaa. Kestävä kokkaus on vastuullista ruoanvalmistusta. Samalla kun kokataan, pohditaan sen vaikutusta ympäristöön, terveyteen sekä eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Kestävä kokkaus on myös taloudellista: raaka-aineet hyödynnetään mahdollisimman tarkasti. Kestävää on myös suosia lähiruokaa, samalla tuetaan oman lähialueen taloutta.
Nämä tehtävät muodostavat yhdessä Viljele iloisesti -teeman kanssa kokonaisuuden, joka tuo esiin ruoan koko matkan pellolta pöytään. Tehtävät on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoituksella.
Teksti: Leena Packalen ja Marita Suontausta
Puhdas vesi on elämän ehto. Meillä Suomessa on puhdasta vettä: vesijohtovettä voi juoda turvallisin mielin. Vesivaramme voivat kuitenkin pilaantua ja ehtyä. Siksi pohjavesivarojen ja vesistöjen puhtautta koetetaan erityisesti varjella ja turhaa kulutusta vähentää. Huolimaton jätteiden käsittely, asutus, maa- ja metsätalous sekä...
Peruna on terveellinen aterian lisäke. Peruna on myös ystävällinen ympäristölle. Jos kellarissa ei ole oman kasvimaan satoa, perunaa saa edullisesti joka kaupasta. Kysy kauppiaalta, onko hänen laarissaan lähialueella tuotettua perunaa. Lähellä tuotetun hiilijalanjälki on pienempi kuin kaukaa kuljetetun. Kannattaa siis valita lähellä...
On hyvä käyttää ruuaksi niitä tuotteita, joita kunakin vuodenaikana on parhaiten saatavilla. Puhutaan kauden kasviksista tai sesongin tuotteista. Hyvin säilyvät, kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan syksyllä ja talvella. Tässä tehtävässä valmistetaan ruokaa erilaisista juureksista. Väriä ja makua joukkoon tuo...
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta lähiruoka? Lähiruoka voi olla itse tuotettua, läheiseltä maatilalta ostettua tai se voi olla oman pitäjän tai maakunnan ruokatuotantoa. Suosimalla lähiruokaa voit hyödyttää oman alueesi ruokatuotannon ammattilaisia ja auttaa oman alueesi taloutta ja työllisyyttä. Lähiruoka on sesongin mukaista...
Itse kerätyt marjat ovat erinomaisia ruoka-aineita kestävään kokkaukseen. Ne ovat ekologinen, terveellinen ja herkullinen vaihtoehto monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Kotimaisilla marjoilla voit korvata monet ulkomailta tuodut tuotteet. Tämän piirakan voi valmistaa mistä marjoista tahansa. Poimi marjat kesällä metsästä tai pensaasta,...
Kestävät ruokavalinnat tehdään jo kaupassa. Silloin täytyy pohtia esimerkiksi, ostetaanko kotimaista vai ulkomaista ruokaa, luomua vai tavallista ruokaa ja valmiita ruokia vai raaka-aineita omaan kokkaukseen. Omilla valinnoilla on aina seuraukset, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi toisten ihmisten, ympäristön ja eläinten hyvinvointiin.
Tässä...
Välillä lihan voi korvata kokonaan tai osittain kasviksilla, vaikkei kasvissyöjä olisikaan. Kasvisten suosiminen on hyväksi terveydelle ja ilmastolle.
Ihmiset ryhtyvät kasvissyöjiksi monista eri syistä. Joillakin kasvissyönnin syyt voivat olla uskonnolliset, toiset kasvissyöjät eivät pidä eläinten kasvattamista ruoaksi...
Luomu on lyhenne sanasta luonnonmukainen. Se kertookin aika paljon siitä, mitä luomu on. Se on kasvien viljelyä ja eläinten kasvatusta samaan tapaan, kuin luonto itsekin sen hoitaisi. Tässä tehtävässä herkutellaan luomun kunniaksi porkkanamuffineilla. Jos mahdollista, valmista muffinit käyttämällä luomuraaka-aineita. Kun muffinit...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki