Puusta käsin

Puusta käsin

Tervetuloa tutustumaan puusta saataviin käsityömateriaaleihin ja oppiimaan niiden työstämistä.

Puu on erilaista eri vuodenaikoina! Puiden väri vaihtelee, jopa lehdettömään aikaan. Kuuntele myös tarkasti. Kuulet jo etäältä, missä kasvaa esimerkiksi haapa. Haistele: elämänvoimaa täynnä oleva koivunsilmu tuoksuu makealle. Maistele: pajun kuori maistuu kitkerälle.

Kun keräät materiaalia luonnosta, muista jokamiehen oikeudet. Tuohen, kaarnan, oksien ja juurien keräämiseen on aina kysyttävä maanomistajan lupa. Elävää puuta ei saa vahingoittaa. Ota siksi tuohta vain kaadetusta puusta ja kaarnaa männynkannoista tai kaadetuista rungoista. Älä ota samasta puusta tai paikasta kaikkea materiaalia. Älä koske harvinaisiin tai rauhoitettuihin puihin ja kasveihin.

Teksti ja kuvat Tiina Rinne

TOP-tehtävät:

 • Työvälineet tutuiksi

  Työvälineet tutuiksi

  Mitä kaikkea työkalupakki oikein sisältää? On hyvä tietää, mitä milläkin työkalulla tehdään, ja harjoitella niiden käyttöä. Tutustu työkalupakin sisältöön ja kokeile työkaluja. Jos et tunnista kaikkia työkaluja, pyydä aikuiselta apua. Ole varovainen!

 • Metsänneidon rannerengas

  Metsänneidon rannerengas

  Saat näppärästi upean rannerenkaan tai helmet koivun tuohesta. Kuumassa vedessä pienet tuohenpalaset menevät kippuraan ihan itsestään. Tuohi on puulle kuin iho ihmiselle. Se suojaa puuta vahingoittumasta. Älä sen takia kisko tuohta kasvavasta puusta.

 • Juomalippo

  Juomalippo

  Jos löydät metsästä aidon luononlähteen, voi läheisessä puussa riippua myös tuohinen juoma-astia, lippo. Se on perinteinen, mutta hyvin käyttökelpoinen vielä nykyäänkin. Lipon pystyt valmistamaan helposti metsässäkin, jos sinulla vain on välineet mukanasi.

 • Kaarnavene

  Kaarnavene

  Veistä purjevene, soutuvene, rahtilaiva, kanootti, kajakki, jäänsärkijä, huvipursi, lautta, perinteinen vene tai aivan uusi uiva alus, jota kukaan ei ole vielä nähnyt. Käytä lisävarusteissa vain luonnonmateriaaleja. Järjestä ystäviesi kanssa uiva venenäyttely. Kokeilkaa, kenen paatti on nopein!

  Helpoimmin saat kaarnaa...

 • Timpurin kynä

  Timpurin kynä

  Katkaise paksuhko pajunoksa ja katso sen sisusta. Pehmeään sisustaan saat hyvin helposti painettua lyijyn, hiilen tai kuulakynän täytteen. Koivu sen sijaan on kovaa läpeensä. Koivukynää tehtäessä tarvitset poraa, jotta saat kynän sisuksen paikoilleen.

  Katko oksia eri puulajeista ja kokeile niiden kovuutta. Tarkastele myös eri...

 • Risualusta

  Risualusta

  Puiden oksat ovat hyvin erilaisia muodoltaan ja tunnultaan. Lehtikuusen oksan pinta on kauniin muhkurainen pienine käpyineen. Koivunoksat ovat pitkiä silmuineen ja urpuineen. Valkoiset pajunkissat koristavat pajupensaita. Kevät, ennen lehtien puhkeamista, on parasta aikaa tehdä risutöitä. Silloin oksat ovat notkeimmillaan.

 • Pajukranssi

  Pajukranssi

  Paju on kestävä ja taipuisa materiaali. Sitä löydät helposti kaikkialta, esimerkiksi peltojen laidoilta ja teiden varsilta. Paju kerätään yleensä lehdettömänä, mutta joitakin töitä voit tehdä myös kesällä, kun poistat oksista ensin lehdet. Kerää pajutöihin aina haarattomia yksivuotisia oksia....

 • Rinkulapeli

  Rinkulapeli

  Jos tekeminen loppuu yllättäen, pajunoksista syntyy näppärästi kiva ajanvietepeli. Peli onkin hyvä kesätuliainen. Materiaalia löydät varmasti helposti lähiympäristöstäsi. Paju on kestävää, eikä haittaa, vaikka peli unohtuisikin nurmikolle sateeseen. Sen hyvänä puolena on kuitenkin se, että se ei...

 • Ritsa

  Ritsa

  Kenellä on nopein ritsa? Kuka on tarkin ampuja? Kenen ammus kaataa peltipurkin? Muista aina ritsalla ampuessasi, ettet tähtää ihmisiin etkä eläimiin päin!

 • Kiharat pajunoksat

  Kiharat pajunoksat

  Vertaile eri pajupensaiden värejä. Ne vaihtelevat punaisesta vihreään, harmaasta melkein mustaan. Pajuja on monia eri ruskean sävyjä. Melko harvinainen on punertava ja huurrepintainen huurrepaju. Paju on tuoreena hyvin notkea ja taipuisa. Kuivuttuaan se katkeaa helposti. Jos taivutat tuoreen pajun johonkin muotoon, se kuivuu siihen pysyvästi.