Puusta luovasti

Puusta luovasti

Puusta on moneksi.

Mieti, eri puulajeja käsityömateriaaleina. Mitä kaikkea voikaan valmistaa männystä, kuusesta, koivusta, vaahterasta tai pihlajasta. Muista myös, että vuodenaikojen vaihtuminen tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia.

Koivun tuohi on monipuolinen käsityömateriaali. Puusta luovasti -teemassa on monta kivaa tehtävää missä voit hyödyntää koivun tuohta.

Mäntyä on helppo työstää. Haittana on kuitenkin sen pehmeys, sillä siinä näkyvät helposti kaikki naarmut ja kolhut. Puuainesta suojaa ruskea korkkimainen kaarnakerros. Myös kaarna on vanha suomalainen käsityömateriaali. Siitä saa helposti monia pieniä esineitä. Näkymättömissä maan alla on hyvin kestävää ja tuoreena taipuisaa juurta. Perinteisesti siitä on punottu koreja. Juuresta saat vaikkapa kietaistua hyvin kestävän ja kauniin kranssipohjan.

Kun keräät materiaalia luonnosta, muista jokamiehen oikeudet. Tuohen, kaarnan, oksien ja juurien keräämiseen on aina kysyttävä maanomistajan lupa. Elävää puuta ei saa vahingoittaa. Älä ota samasta puusta tai paikasta kaikkea materiaalia. Älä koske harvinaisiin tai rauhoitettuihin puihin ja kasveihin.

Teksti: Tiina Rinne ja Ann-Marie Hagman

Kuvat: Tiina Rinne ja Ann-Marie Hagman

TOP-tehtävät: