Office-ohjelmat

Mielenkiintoista tutkimusmatkaa Office-ohjelmien parissa!

Office-ohjelmat ovat nimensä mukaisesti toimisto-ohjelmistoja, mutta niistä voi olla hyötyä sinulle myös koulussa ja ihan jokapäiväisessä elämässä. Näissä tehtävissä annetaan vinkkejä esimerkiksi esitelmän laatimiseen ja omien rahojen käytön seuraamiseen. Tehtävissä tutustutaan esitysgrafiikkaan, tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan.

Tehtävät voi suorittaa haluamallaan ohjelmalla. Niissä ei ole valmiita vastauksia tai tietoa siitä, miten ohjelmia käytetään. Tutustu siihen ohjelmaan, mikä sinulla on käytettävissäsi. Ohjeita löydät varmasti ohjelmasta itsestään tai internetistä.

Teksti: Markus Rönkkö

TOP-tehtävät:

 • Esityksestä potkua esitelmään

  Esityksestä potkua esitelmään

  Olet varmaan pitänyt koulussa esitelmän luokan edessä? Omaa esitelmää voi tehostaa ja piristää videotykillä valkokankaalle heijastettavalla esityksellä. Esityksestä on apua myös esitelmän pitäjälle, koska sieltä löytyvät tärkeät avainsanat eikä mitään unohdu.

  Tässä...

 • Ensimmäinen esitys

  Ensimmäinen esitys

  Mieti jokin sinua kiinnostava aihe, josta haluaisit kertoa myös muille. Ehkä mielenkiintoinen harrastus tai vaikka eläin, josta haluaisit tehdä pienen esityksen? Tai ehkä haluat kertoa, kuinka jokin asia toimii tai miten jokin esine valmistetaan? Nyt pääset jakamaan tietosi muille esityksen avulla. Tässä tehtävässä teet oman diaesityksen...

 • Minä esittäjänä

  Minä esittäjänä

  Oletko koskaan miettinyt, että opettaja on tavallaan esiintyjä? Hänen työtään on esiintyä luokalle ja saada oppilaat kuuntelemaan ja oppimaan. Miten hän tekee sen? Taustalla on varmasti kokemuksen ja osaamisen tuomaa varmuutta, hyviä työkaluja ja huolellista valmistautumista. Entä oletko ajatellut, millainen esiintyjä sinä olisit?...

 • Kopioi, liitä ja muokkaa

  Kopioi, liitä ja muokkaa

  Harmittavatko tuhruiset muistiinpanot, katkenneet kynänterät, sotkuinen käsiala tai mustekynällä tehdyt kirjoitusvirheet? Tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmassa nämä ongelmat eivät häiritse.

  Tässä tehtävässä tutustut tekstinkäsittelyohjelman, kuten esimerkiksi Microsoft Wordin, käyttöön, tekstin...

 • Reseptikortti

  Reseptikortti

  Mikä on sinun suosikkiruokasi? Tiedätkö, miten se valmistetaan? Entä mitä raaka-aineita sen tekemiseen tarvitaan? Haluaisitko jakaa lempiruokasi reseptin muiden kanssa tai vaikka tulostaa sen itsellesi?

  Tässä tehtävässä tehdään tekstinkäsittelyohjelmalla reseptikortti. Ennen tätä tehtävää sinun kannattaa...

 • Tekstinkäsittelyn taitokoe

  Tekstinkäsittelyn taitokoe

  Ennen tätä TOP-tehtävää kannattaa suorittaa tehtävät Kopioi, liitä ja muokkaa sekä Reseptikortti. Nyt tavoitteenasi on tuottaa yhden sivun mittainen tekstidokumentti, jossa näytät mitä kaikkea osaat tehdä teksinkäsittelyohjelmalla. Erilaisten ominaisuuksien harjoittelusta on sinulle hyötyä, kun esimerkiksi kirjoitat...

 • Lukujen laskeminen

  Lukujen laskeminen

  Sinulla on iso joukko lukuja, jotka pitäisi laskea yhteen, kertoa, jakaa tai vähentää. Naputtelet luvut laskimella, mutta puolessa välissä teet vahingossa virheen. Joudut aloittamaan alusta. Voi että, kun se ottaakin päähän!

  Tässä tehtävässä tutustut taulukkolaskentaohjelmaan, esimerkiksi Microsoft Exceliin, ja...

 • Ostoslaskuri

  Ostoslaskuri

  Minne viikkorahat hävisivät? Tuliko karkkia ostettua liikaa? Miten viikonrahat säästyisivät paremmin seuraavalla kauppareissulla? Voisiko taulukkolaskenta auttaa pitämään tulot ja menot tasapainossa?

  Tässä tehtävässä harjoitellaan tuotteiden kirjaamista sekä niiden arvon laskemista valmiin kauppakuitin avulla.

 • Hedelmäkori

  Hedelmäkori

  Banaaneja, omenoita, päärynöitä, ananaksia, kookospähkinä... Näitä kaikkia hedelmiä voisi laittaa hedelmäkoriin. Miten esittäisit tietokoneella kaaviona, kuinka monta prosenttia korista on banaaneja tai mikä on yhden kookospähkinän osuus korin sisällöstä?

  Tehtävässä kuvataan diagrammilla...