Tehtävien tarkoituksena on tutustuttaa lapsia omaan lähiympäristöönsä, niin rakennettuun ympäristöön kuin lähiluontoon. Tehtävät antavat välineitä tarkkailla kaupunkiluontoa ja edistää luonnon monimuotoisuutta, sekä välineitä toimia aktiivisesti omassa ympäristössä ja lähiympäristön puolesta.
Tehtävistä on koostettu Takapihan luontoseikkailu -rata, jonka voi toteuttaa osana koulupäivää tai kerhon tai leirin ohjelmaa. Radan voi toteuttaa rastimuotoisena pienissä ryhmissä koulun tai kerhopaikan pihalla.
Tekstit: Anna Rautio Kuvat: Ann-Marie Hagman ja Virpi Skippari
Rikkaruohoiksi kutsutaan yleensä sellaisia kasveja, joista koetaan olevan haittaa puutarhan muille kasveille. Kaikki eivät halua nurmikolleen esimerkiksi voikukkia. Voikukka on kuitenkin ihan kivannäköinen kukka, ja kaiken lisäksi syötävä, niin mehiläisten kuin ihmistenkin mielestä. Myös kaikki ojanpientareen villinä kasvavat kukat...
Arkeologi on tutkija joka tutkii kauan sitten eläneiden ihmisten tai eläinten jättämiä, maahan hautautuneita jälkiä. Kaikki ennen eläneiden ihmisten tavarat eivät ole säilyneet meidän aikaamme asti. Osa on voinut esimerkiksi maatua mullaksi. Arkeologi voi kuitenkin löytää vaikka vanhan kultakolikon tai palasen saviruukkua ja...
Olet varmasti joskus tarkkaillut erilaisia liikennemerkkejä. Sininen suojatie-merkki on ehkä sinulle tuttu, ja tunnet varmasti myös hirvistä varoittavan puna-keltaisen kolmion. Ehkä olet nähnyt merkin jossa kehotetaan ajamaan varovasti, sillä lapsia on liikenteessä.
Tässä tehtävässä suunnitellaan merkki, joka varoittaa...
Missä vietät mieluiten aikaa? Onko sinulla oma erityinen paikka jonne tykkäät mennä yksin tai kaverin kanssa? Ehkä teillä on oma piilopaikka pensaiden alla tai kiipeät kaikkein mieluiten mummolan vinttiin lukemaan sarjiksia. Vai onko mielipaikkasi äidin keittiössä?
Tässä tehtävässä mietitään omaa...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki