Letunpaistajalla on aina ystäviä! Tunnetko ketään, joka ei pitäisi letuista? Jo pannulla tirisevän letun tai lätyn tai räiskäleen tai hienommin ohukaisen tuoksu saa veden kielelle. Ohukaisen perustaikina muuntuu moneksi. Siitä voi täytteillä tai makuaineilla valmistaa sekä suolaisia että makeita herkkuja välipalaksi, illanistujaisiin, retkimuonaksi tai juhlien kohokohdaksi. Näiden TOP-tehtävien avulla lettujen perustaikinasta tulee aina muistissa säilyvä perustaito. Suolaiset ja makeat sovellukset rohkaisevat lettuseikkailuun. Lettukokin rajana on vain mielikuvitus!
Ohukainen, lettu, räiskäle, kreppi, blini, tortilla… Pannulla paistetulle ohuelle leivonnaiselle on monta nimeä maan ja kulttuurin mukaan. Ohukaisten perustaikina kannattaa painaa mieleen. Siitä voi milloin tahansa kehittää melkein mitä vain, tilanteen, mielitekojen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan. Ohukaiset voivat olla...
Suolaiset letut ovat mainiota lounasruokaa tai iltapalaa salaatin kera. Parhaimmillaan ne ovat vastapaistettuina ja rapeina, mutta hyviä ne ovat vielä seuraavana päivänäkin mikrossa lämmitettyinä. Letuista saa myös mainion retkievään. Voit ottaa ne mukaan taikinana termosastiassa ja paistaa pannulla nuotiolla tai retkikeittimellä. Tai voit...
Lettujen tarjoilutapoja voi vaihdella. Pikkuletut voi koota tarjoiluvadille viiden tai kuuden letun annoskeoiksi. Voit myös latoa ne limittäin peräkkäin tai koota komeaksi lettukukkulaksi. Isot letut voi taittaa keskeltä kahtia tai neljään osaan ja sijoitella tarjolle limittäin. Tässä ohjeessa isoista letuista rakennetaan komea kakku....
Muurinpohjaletut ovat savolainen herkku. Niitä on alun perin paistettu muuripadan koveralla pohjalla. Nykyään saa ostaa erityisiä muurinpohjapannuja, joilla paistaminen käy nuotiolla, grillillä tai kaasupolttimella. Muurinpohjaletut ovat todella ohuita, rapeita ja pitsireunaisia. Niiden paistaminen on taitolaji, mutta harjoittelemalla kehittyy mestariksi. Letut...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki