Letut

Letut

Letunpaistajalla on aina ystäviä! Tunnetko ketään, joka ei pitäisi letuista? Jo pannulla tirisevän letun tai lätyn tai räiskäleen tai hienommin ohukaisen tuoksu saa veden kielelle. Ohukaisen perustaikina muuntuu moneksi. Siitä voi täytteillä tai makuaineilla valmistaa sekä suolaisia että makeita herkkuja välipalaksi, illanistujaisiin, retkimuonaksi tai juhlien kohokohdaksi. Näiden TOP-tehtävien avulla lettujen perustaikinasta tulee aina muistissa säilyvä perustaito. Suolaiset ja makeat sovellukset rohkaisevat lettuseikkailuun. Lettukokin rajana on vain mielikuvitus!

TOP-tehtävät:

  • Perustaikina ohukaisille

    Perustaikina ohukaisille

    Ohukainen, lettu, räiskäle, kreppi, blini, tortilla… Pannulla paistetulle ohuelle leivonnaiselle on monta nimeä maan ja kulttuurin mukaan. Ohukaisten perustaikina kannattaa painaa mieleen. Siitä voi milloin tahansa kehittää melkein mitä vain, tilanteen, mielitekojen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan. Ohukaiset voivat olla...

  • Pinaattiletut

    Pinaattiletut

    Suolaiset letut ovat mainiota lounasruokaa tai iltapalaa salaatin kera. Parhaimmillaan ne ovat vastapaistettuina ja rapeina, mutta hyviä ne ovat vielä seuraavana päivänäkin mikrossa lämmitettyinä. Letuista saa myös mainion retkievään. Voit ottaa ne mukaan taikinana termosastiassa ja paistaa pannulla nuotiolla tai retkikeittimellä. Tai voit...

  • Kinkkuletut

    Kinkkuletut

    Letut voivat olla myös lihaisia. Ohukaistaikinan avulla voi uudistaa tähderuokia maittaviksi herkuksi. Ympäristövaikutus pienenee, kun hyvää ruokaa ei joudu haaskuun. Kinkkuletut on hieno omatekoinen vaihtoehto ostopitsalle.

    Ohjeesta tulee 10–12 isoa ja noin 50 pikkulettua.

  • Lettukakku

    Lettukakku

    Lettujen tarjoilutapoja voi vaihdella. Pikkuletut voi koota tarjoiluvadille viiden tai kuuden letun annoskeoiksi. Voit myös latoa ne limittäin peräkkäin tai koota komeaksi lettukukkulaksi. Isot letut voi taittaa keskeltä kahtia tai neljään osaan ja sijoitella tarjolle limittäin. Tässä ohjeessa isoista letuista rakennetaan komea kakku....

  • Lettunalle

    Lettunalle

    Lettunalle on hauska yllätys lastenkutsuille perinteisen syntymäpäiväkakun sijaan. Jos vieraita on paljon, kannattaa valmistaa kaksi nallea saman tien.

  • Lettukääröt

    Lettukääröt

    Letturulla on oiva tapa loihtia ruuantähteistä uutta syötävää. Vain mielikuvitus ja makuhermot ovat rajana. Käärön sisään kekseliäs kokki voi piilottaa vaikka mitä: lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia, sieniä… Lettukääröjä voi tarjota lounaaksi, iltapalaksi tai vaikkapa juhlapäivällisten...

  • Lettunakkikääröt

    Lettunakkikääröt

    Letun sisään kääritty nakki on hauska suupala. Näppärä ja viitseliäs kokki luo näin arkisista aineksista juhlaherkkuja. Lettunakkikääröt voivat olla vaikkapa häiden ja syntymäpäiväkutsujen suolainen yöpala ennen vieraiden kotiinlähtöä tai kotoisen saunaillan herkku.

  • Muurinpohjaletut

    Muurinpohjaletut

    Muurinpohjaletut ovat savolainen herkku. Niitä on alun perin paistettu muuripadan koveralla pohjalla. Nykyään saa ostaa erityisiä muurinpohjapannuja, joilla paistaminen käy nuotiolla, grillillä tai kaasupolttimella. Muurinpohjaletut ovat todella ohuita, rapeita ja pitsireunaisia. Niiden paistaminen on taitolaji, mutta harjoittelemalla kehittyy mestariksi. Letut...