Yksi Safkasankareiden teemoista on kattaus maailmasta. Safkasankarit kattaa maailman -kerhossa kokataan herkkuja maailman kulttuureista. Ruoka on erinomainen tapa tutustua uusiin kulttuureihin, vieraisiin tapoihin ja tarinoihin. Nyt lähdetään makumatkalle ympäri maailmaa. Lopuksi suunnitellaan ja toteutetaan Kattaus maailmasta Pop up -kahvila päiväksi.
Safkasankareissa tutustut yrittäjyyteen ja opit itse tekemällä, tutkimalla ja kokeilemalla. Safkasansankarit Kattaa maailman -teemaan kuuluu Ohjaajan opas (julkaistaan alkuvuodesta 2020). Ohjaajan materiaali tarjoaa näiden reseptien lisäksi mukavaa tekemistä ja auttaa kerholaisia miettimään omaa maailmankuvaansa ja tapoja toimia monikulttuurisessa maailmassa.
Reseptit ja kuvat Kati Laszka
Pullaa kutsuttiin ennen vehnäleiväksi. Pullaa arvostettiin ja sitä oli varaa syödä vain harvoin, kuten juhlissa ja römppäviikolla kekrin aikaan. Osa pullan viehätystä on sen tuttu, kotoinen tuoksu ja yhdessä tekeminen. Samasta taikinasta voit leipoa pitkoja, pullapoikia, korvapuusteja ja eri tavoin maustettuja pullia. Pullataikinasta syntyvät...
Lassi on raikasta, kylmällä vedellä tai maidolla laimennettua jogurttia. Sen voi valmistaa suolaisena tai makeana. Lassia nautitaan usein aamiaisena, mutta myös mausteisten ja tulisten ruokien kanssa, sillä se tasapainottaa voimakkaita makuja. Samankaltaisia jogurttipohjaisia juomia ovat myös ayran ja mastaw.
Kokkaus ja juhlat ovat hyviä tapoja rakentaa rauhaa: yhteisen pöydän ääressä jaetaan paitsi yhteistä aikaa, myös ajatuksia ja makuja. Tällä kerralla valmistetaan rauhanpikkuleipiä, jotka siivittävät kerholaiset viettämään juhlaa rauhalle. Rauhanmerkin sijaan voitte myös kirjoittaa pikkuleipään rauhan ja...
Nyt kokataan meksikolaisia herkkuja, joita voidaan tarjota ”Día de Muertos” eli Kuolleiden päivän -juhlissa. Juhla on erityisen merkittävä Meksikossa, jossa se on yleinen vapaapäivä. Surullisia sävyjä sisältävästä juhlinnan aiheesta huolimatta se on iloinen, jopa riehakas juhla. Paikalle tuodaan poisnukkuneen...
Leivällä on eri puolilla maailmaa hyvin vaihteleva historia. Monissa maissa se on yksi ruokakulttuurin kulmakivistä ja toisissa lähes tuntematon juttu. Useissa maissa lettumaisesta leivästä revitään paloja, joiden sisään kääritään lihaa tai vihanneksia. Tämän tehtävän chapati-leipä nautitaan dippaamalla...
Kaikki teelaadut ovat peräisin samasta ”Camellia sinesis” -pensastyypistä. Erilaisilla valmistustavoilla siitä syntyy useita teelajikkeita, kuten meillä Suomessakin suosittua mustaa teetä. Toinen suosittu lajike on vihreä tee, joka on veden jälkeen eniten juotu juoma maailmassa.
Yksi suosittu tapa nauttia teestä on brittiläinen...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki