Kokkaile kotivarasta

Kokkaile kotivarasta
Mikä ihmeen kotivara? Kotivara on selviytymispaketti erilaisten erikoistilanteiden varalle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kotiin on hankittuna vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita niin paljon, että hätätilanteen sattuessa ne riittäisivät kolmeksi päiväksi. 
Kotivaraan voi joutua turvautumaan pidemmän sähkökatkon, sairauden tai koko yhteiskuntaa koskevien rajoitusten vuoksi. 
Voi olla, ettet välttämättä ole kiinnittänyt kotivaraan mitään erityistä huomioita, sillä kotivarassa on usein juuri sitä mieluisaa syötävää ja ruokaa, jota kotona olisi muutenkin. Näissä tehtävissä opetellaan helppoja arkiruokia, joita voit kokata kotona, jos erikoistilanne yllättää. 

 

Teksti ja kuvat: Kati Laszka 

TOP-tehtävät:

 • Kodin ruokavarasto

  Nykyaikainen kotivara eli kodin ruokavarasto on osa omatoimista varautumista arjen häiriötilanteisiin. Kotivaraa voi tarvita monenlaisissa erikoistilanteissa. Syynä voi olla oma tai perheenjäsenen sairastuminen, pidempi veden tai sähkön jakelukatkos, myrsky, onnettomuus tai koko yhteiskuntaa koskeva herkästi leviävä virus ja sen mukanaan tuomat...

 • Omatoiminen varautuminen

  Omatoiminen varautuminen on oman perheen valmistautumista erilaisia poikkeusoloja varten. Tärkeänä osana varautumisessa on ykköstehtävässä mainittu ruokavarasto, mutta sen lisäksi kotona on hyvä olla myös muita välttämättömyystarvikkeita.

  Yleisin häiriötekijän aiheuttaja kotona on...

 • Mustikkapiirakan makuinen tuorepuuro

  Erikoistilanteita varten kotona on hyvä olla raaka-aineita, joista voi valmistaa ruokia ilman kypsennystä. Nopeita aamu- ja välipaloja saat sekoittamalla puurohiutaleita, myslejä tai muroja maidon ja jogurtin kanssa. Makua voit piristää pakastemarjoilla tai hedelmillä.

  Tämän tehtävän tuorepuuro maistuu mustikkapiirakalta. Voit tehdä...

 • Kananmunapaahtis

  Osaatko valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana? Miten apuna voi käyttää leivinuunia, takkaa, saunan kiuasta, nuotiota, grilliä tai retkikeitintä? 

  Tässä tehtävässä valmistettava hauska kananmunapaahtis on ruoka, jonka voit kokata myös muurikkapannulla. Leivästä syntyy hyvä lounas tai välipala, kun tarjoat...

 • Uuniperunat mikrossa

  Kotimainen peruna on hyvää, edullista ja ympäristöystävällistä perusruokaa. Peruna säilyy hyvin, kun se pidetään viileässä ja pimeässä tilassa.

  Perunasta voi valmistaa laatikoita, kiusauksia, sosetta, keittoa, munakkaita, rieskoja. Perunoita voi keittää, paistaa, paahtaa ja friteerata.

  Tällä ohjeella...

 • Spagettia ja tomaattikastiketta

  Säilykkeitä ei aina osata arvostaa, mutta ne toimivat loistavana hätävarana. Säilykkeet pysyvät hyvänä pitkään ja niistä on helppoa keksiä ruokaa, vaikka kaapit vaikuttaisivat tyhjiltä.

  Esimerkiksi tomaattipohjaiset pastaruoat ovat helppoa hätävara- tai arkiruokaa, ja myös pastat säilyvät kuivakaapissa...

 • Uunissa paahdetut juurekset

  Kotimaiset juurekset ovat hyvää superruokaa ympäri vuoden. Yleisimmät Suomessa viljeltävät juurekset ovat porkkana, lanttu ja punajuuri. Suomessa kasvavat myös maa-artisokka, juuriselleri, palsternakka, nauris, retiisi ja retikka.

  Juurekset ovat monikäyttöisiä ja hyvin säilyviä. Popsi porkkanaa sellaisenaan tai valmista juureksista...

 • Raastesalaatti kolmella tavalla

  Erilaiset mausteet, kuivayrtit, öljyt, etikat sekä maustekastikkeet ovat kätevä ja hyvin säilyvä lisä omaan kotivaraan. Niillä saat helposti uutta makua ja vaihtelua ruokiin.

  Nyt kokeillaan, miten tutuista aineksista valmistettu raastesalaatti muuttuu, kun sitä tuunataan erilaisilla kastikkeilla!

 • Nopeat siemensämpylät

  Leipominen on hauskaa puuhaa ja yksi kokkaamisen tärkeistä perustaidoista. Kodin ruokavarastossa on usein erilaisia jauhoja, mausteita ja siemeniä, joista voit loihtia erilaisia leipiä ja sämpylöitä. Itse leipomalla saat taatusti tuoretta ja hyvää. Jos olet jo leivontavelho, niin opeta muutama kikka kavereillekin!

  Tämän tehtävän...

 • Puuropannari ja pikainen marjahillo

  Erikoistilanteissakin on hyvä huolehtia siitä, että ruokaa valmistetaan sopivia määriä. Näin ruokahävikki pysyy aisoissa ja raaka-aineet riittävät useammalle päivälle. Erilaisten ruoanjämien hyödyntäminen ja uusiokäyttö on taito, jota kannattaa harjoitella. 

   

  Tässä ohjeessa aamiaiselta...