Retkiruoka

Retkiruoka

Retkiruoka-teema pitää sisällään retkelle ja retkellä tehtäviä herkullisia eväitä. Lisävinkkejä onnistuneen retken toteuttamiseen löydät myös Metsä ja luonto-osion Eränkävijä-teemasta: https://www.toptehtavat.fi/task/theme/69/erankavija

Retkiruoka-ohjeet on suunnitellut ja toteuttanut kotitalouden opiskelija Eeva Aronoja Itä-Suomen yliopistosta osana soveltavaa harjoittelua. Hän on myös ottanut kaikki teeman kuvat.

TOP-tehtävät:

  • Letut kauramaidosta

    Retkikeitin eli trangia on oiva väline mukaan retkelle. Sillä on helppo valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia ja kokonsa ansiosta se on näppärä kuljettaa repussa mukana. Trangioita on erilaisia ja ne toimivat joko alkoholipolttoaineella, nestekaasulla tai bensiinillä. Tärkeää on siis tutustua omaan keittimeen ja sen toimintaan jo ennen...

  • Evässalaatti lasipurkkiin

    Kun hillo tai suolakurkut on syöty, jää siitä usein jäljelle kannellinen lasipurkki. Sitä voikin hyödyntää esimerkiksi monenlaisessa askartelussa, mutta myös retkelle lähtiessä. Lasipurkkiin on helppo koota vaikkapa kokonainen ateria mukaan. Siihen voi tehdä myös näyttävän salaatin, joka on kaunis katsella, mutta...

  • Spelttipuuro

    Marjan poiminta on mukavaa puuhaa ja hyvä tapa tutustua vaikka lähimetsään. Marjojen ja sienien poiminta onkin yksi Suomessa määritellyistä jokamiehenoikeuksista. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan sitä, että saat mennä kenen tahansa omistamaan metsään keräämään itsellesi sekä sieniä että marjoja...

  • Quesadillat eräilytyyliin

    Retkelle lähtiessä on tärkeä miettiä sille sopiva evästys. Onko kyseessä reissu, jonka tarkoituksena on pääasiallisesti mennä nauttimaan eväistä luontoon, syödä jotakin nopeaa välipalaa marjanpoiminnan yhteydessä vai onko lähdössä monen päivän vaellukselle kansallispuistoon. Nämä...

  • B

    Smoret

    Smoret

    Tulen tekeminen ja käsittely on erittäin tarkkaa puuhaa ja vaatii keskittymistä. Ensinnäkin tulen saa tehdä vain sille tarkoitettuihin paikkoihin ja esimerkiksi avotulen tekeminen ei ole jokamiehenoikeus. Eli teethän nuotion vain sille osoitettuihin nuotiopaikkoihin. On myös hyvä tarkistaa alueelle annetut metsäpalovaroitukset, koska tuli on...

  • Tikkupullat

    Tikkupullien tai makkaran paistamiseen tarvitse paistokepin. Valitse noin peukalon paksuinen tikku/keppi luonnosta, jota lähdet vuolemaan. Huomioi myös, että keppi on tarpeeksi pitkä, että sillä on mukava paistella ruokaa. Tarvitset kepin vuolemiseen puukon. Vuolemisen tarkoituksena on vuolla kepin toisesta päästä terävä (makkaranpaistoa...

  • Tuorepuuro

    Huomenna retkelle? Oletko matkaamassa paikkaan, jossa tulen tekeminen ei ole mahdollista. Valmistele jo illalla itsellesi mukaan maistuva ja kuitupitoinen tuorepuuro. Puuroa ei keitetä, vaan kaurahiutaleet sekoitetaan esimerkiksi maitoon ja jogurttiin, joten niiden pehmentyminen vie aikaa ja siksi puuro on hyvä laittaa yöksi jääkaappiin turpoamaan. Makeat marjat tai hillo...

  • Eväsleipä

    Lähtiessäsi retkelle, sinua koskee myös erilaiset vastuut. Luontoa, jossa liikut, tulee kunnioittaa eikä sille saa aiheutua tuhoa tai harmia ihmisen toimesta. Pyri siis jättämään retkeilykohteesi sellaiseksi kuin se oli sinne saapuessasi. Tämä koskee myös esimerkiksi kaikkea, mitä toi mukanasi retkelle. Jos maistuvasta...

  • Kasvis-perunanyytit

    Nuotio on hyvä tapa valmistaa ruokaa ulkosalla. Ruuat saavat usein hauskan savun maun avotulella tehdessä ja se luo oikeaa retkitunnelmaa, jota ei esimerkiksi kotona grillatessa saa. Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä nuotiolla voi ruuaksi valmistaa. Voit kypsentää vastapyytämäsi kalat, valmistaa maukasta ratatouillea, keittää...