Monipuolinen vilja
Tässä teemassa pöllytetään jauhoja, pyöritellään suurimoita ja mittaillaan hiutaleita. Samalla tulevat tutuiksi kotimaiset viljat; vehnä, ohra, ruis ja kaura.
Viljalla on aina ollut suuri merkitys suomalaisten ruokavaliossa. Viljaa viljeltiin jo ennen ajanlaskun alkua, ja esimerkiksi leipä on kuulunut ruokavalioomme jo kivikaudella.
Tänä päivänä vilja innostaa viljelijöitä ja tuotekehittäjiä jalostamaan uusia tuotteita. Myös vanhoja, jo unohtuneita lajikkeita viljellään jälleen ja puurostakin on tullut trendiherkkua.
Teeman reseptejä voi hyödyntää aamiaisella, lounaalla ja välipaloiksi herkuttelua unohtamatta.
Viljan jyvästä valmistettavia tuotteita:
Teksti ja kuvat Kati Laszka
Ohra on maailman vanhimpia viljelykasveja. Siitä voidaan valmistaa erilaisia jauhoja, suurimoita ja hiutaleita. Ohraa on perinteisesti käytetty puuroissa ja leivissä, kuten rieskoissa.
Tässä tehtävässä smoothie terästetään ohrahiutaleilla. Ohran sisältämät kuidut auttavat jaksamaan ja vatsakin toimii paremmin, kuin...
Ruista ranteeseen! Meille suomalaisille ruis on tärkeä vilja. Rukiilla on maku, josta ei voi erehtyä. Siitä valmistetaan jauhoja, hiutaleita ja leseitä. Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna rukiissa on kaikista eniten kuitua. Ruis syödään usein täysjyvätuotteena, eli popsimme koko jyvän, vaikka se olisi jauhettu jauhoksi tai litistetty...
Oletko jo maistanut kaurasta valmistettua juomaa tai jogurttia? Kaura on todellinen voimavilja ja suomalainen superruoka, josta kehitellään koko ajan uusia juttuja! Kaurasta valmistetut tuotteet sopivat hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan. Ja mikä parasta, kaura maistuu erinomaiselta!
Kaura sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, sillä ohran, vehnän tai...
Vehnä on yksi maailman kolmesta eniten viljellystä viljasta yhdessä riisin ja maissin kanssa. Vehnän terveellisyys riippuu käytetystä jyvän osasta. Täysjyvävehnä on parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi pullan leivonnassa käytetyt ”valkoiset jauhot”, eli ydinvehnäjauhot.
Vehnästä valmistetaan tosi paljon...
Riisi on meille kaikille tuttu, mutta mitä jos korvattaisiinkin se ohralla? Ohrahelmet ja rikotut suurimot kypsyvät nopeasti ja ovat maukkaita ja pehmeän makuisia. Niitä on helppo valmistaa ja maustaa eri tavoin.
Tässä tehtävässä käytetään ohrahemiä ja kokataan ohratto, eli kuuluisan italialaisen riisiruoan, risoton serkku....
Leikkiminen, koulu ja liikunta kaipaavat paljon energiaa. Sitä saamme nopeasti imeytyvistä hiilihydraateista, kuten pastasta. Siksi pastalla onkin oma erityinen paikkansa liikuntaa harrastavan ruokavaliossa. Tässä tehtävässä teemme tuorepastan tapaan käytettäviä gnoccheja.
Gnocchit ovat italialaisen isoäidin lohturuokaa. Ne ovat...
Speltti on ikivanha vehnälaji, jota on käytetty ravintona tuhansia vuosia. Speltti sisältää runsaasti B-vitamiineja, kaikki kehon tarvitsemat aminohapot ja runsaasti proteiinia. Speltti on hyvin sulavaa ja se tekee hyvää suolistolle.
Spelttijauhoja voidaan käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa samalla tavalla kuin muitakin viljatuotteita....
Onko talkkuna sinulle tuttu? Talkkuna valmistetaan keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan jauhoksi. Se, kuinka voimakkaasti jyvät paahdetaan ja karkeaksi jauho jätetään, vaihtelee ympäri Suomen. Talkkuna voidaan valmistaa kaurasta, ohrasta ja rukiista.
Viime vuosina talkkuna on kokenut uuden...
Ruis on vahvasta ja aromikkaasta maustaan huolimatta monikäyttöinen vilja. Yksinkertaisimmillaan ruis maistuu aamupuurona voisilmän kera. Se antaa omintakeisen maun karjalanpiirakalle ja ruisleivälle ja tuo lisäpotkua vaaleaan sämpylätaikinaan. Ohut ruisjauhokerros paistettujen muikkujen tai pienten ahvenien pinnalla on rapea ja herkullinen.
Sokerin kanssa...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki