Monipuolinen vilja

Monipuolinen vilja

Monipuolinen vilja

Tässä teemassa pöllytetään jauhoja, pyöritellään suurimoita ja mittaillaan hiutaleita. Samalla tulevat tutuiksi kotimaiset viljat; vehnä, ohra, ruis ja kaura.

Viljalla on aina ollut suuri merkitys suomalaisten ruokavaliossa. Viljaa viljeltiin jo ennen ajanlaskun alkua, ja esimerkiksi leipä on kuulunut ruokavalioomme jo kivikaudella.

Tänä päivänä vilja innostaa viljelijöitä ja tuotekehittäjiä jalostamaan uusia tuotteita. Myös vanhoja, jo unohtuneita lajikkeita viljellään jälleen ja puurostakin on tullut trendiherkkua.

Teeman reseptejä voi hyödyntää aamiaisella, lounaalla ja välipaloiksi herkuttelua unohtamatta.

Viljan jyvästä valmistettavia tuotteita:

  • suurimot ja ryynit
    • ovat kokonaisia tai rikottuja jyviä, joiden ulompia kerroksia on hiottu
  • hiutaleet                    
    • valmistetaan kokonaisia jyviä höyryttämällä ja litistämällä
  • leseet
    • ovat jyvän ulointa kuorikerrosta
  • erilaiset jauhot, joihin voidaan käyttää
    • koko jyvä (täysjyväjauhot)
    • jyvän eri kerroksia (hiivaleipäjauhot, sihtiruisjauhot)
    • pelkkää ydintä (esimerkiksi tavalliset, pullan leivontaan käytetyt vehnäjauhot)

 

Teksti ja kuvat Kati Laszka

TOP-tehtävät: