Kevät on täällä taas! Nyt kaikki viljelemään iloisesti!
Näiden tehtävien avulla opit kasvattamaan kahtatoista tuttua kasvia. Saat perustiedot viljelyn aloittamisesta ja voit seurata kasvua aina sadonkorjuuseen asti. Valitse tehtävistä sinua kiinnostavat ja varaa niiden suorittamiseen koko kasvukausi. Kun satoa alkaa valmistua, ohjeet kasvatettujen tuotteiden valmistamisesta ruoaksi löydät Kokkaa kestävästi -tehtävistä. Viljelyn lomassa voit pohtia myös ruoantuotannon vastuullisuutta.
Viljele iloisesti ja Kokkaa kestävästi muodostavat kokonaisuuden, joka tuo esiin ruoan koko matkan pellolta pöytään. Tehtävät on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoituksella.
Teksti: Leena Packalen Kuvat: Hanna Vainio
Kokeile joko sokeri-, taittoydin- tai silpoydinherneiden kasvattamista. Sokeriherneen palot kerätään vähintään kahdesti viikossa keskenkasvuisina, kun ne ovat vielä ohuita, pehmeitä ja makeita. Kokkaa niistä Apposet eli keitetyt herneet. Taittoydinherneet voit syödä tuoreina tai kiehautettuina. Ne eivät ylikypsy yhtä herkästi...
Mäkimeirami eli oregano on punertavakukkainen monivuotinen yrtti. Sen tuoreita ja kuivattuja lehtiä sekä kukkivia latvaversoja käytetään mausteena. Kuivatun yrtin maku on voimakkaampi kuin tuoreen. Aurinkoisessa ja kuivahkossa paikassa viihtyvä mäkimeirami sopii hyvin kivikkopuutarhaan. Se kukkii kauniisti, tuottaa paljon siemeniä ja leviää...
Papujen kasvatus on helppoa, jos kesä on lämmin ja kasvupaikka suojaisa. Etelä-Suomessa viljely onnistuu yleensä hyvin, mutta pohjoisessa satoa saadaan varmimmin kasvihuoneessa. Suomessa voi kasvattaa monenlaisia papuja: matalia pensaspapuja (taite-, vaha- ja leikkopavut) ja korkeita salkopapuja. Myös kukkaköynnöksenä kasvatetun ruusupavun palot ovat...
Pensasmustikkapensaat talvehtivat parhaiten eteläisessä Suomessa, mutta lumen alle jäävät kasvit menestyvät pohjoisemmassakin. Marjat ovat suuria ja tummansinisiä, mutta sisältö on vaalea eikä värjää suuta siniseksi niin kuin metsämustikat. Marjojen maku on makea ja mieto, sillä niissä on happoja vähemmän...
Porkkana on yleensä väriltään oranssi, mutta on myös olemassa keltaisia, valkoisia ja violetteja lajikkeita. Kesä- eli varhaisporkkanat kasvavat nopeasti syötäviksi. Talvi- eli varastoporkkanat korjataan vasta myöhään syksyllä. Porkkanat kasvavat parhaiten multavassa hiekkamaassa, joka on muokattu vähintään 20 sentin...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki