Kevät on täällä taas! Nyt kaikki viljelemään iloisesti!
Näiden tehtävien avulla opit kasvattamaan kahtatoista tuttua kasvia. Saat perustiedot viljelyn aloittamisesta ja voit seurata kasvua aina sadonkorjuuseen asti. Valitse tehtävistä sinua kiinnostavat ja varaa niiden suorittamiseen koko kasvukausi. Kun satoa alkaa valmistua, ohjeet kasvatettujen tuotteiden valmistamisesta ruoaksi löydät Kokkaa kestävästi -tehtävistä. Viljelyn lomassa voit pohtia myös ruoantuotannon vastuullisuutta.
Viljele iloisesti ja Kokkaa kestävästi muodostavat kokonaisuuden, joka tuo esiin ruoan koko matkan pellolta pöytään. Tehtävät on toteutettu maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoituksella.
Teksti: Leena Packalen Kuvat: Hanna Vainio
Voimakkaan värinen ja aromikas punajuuri eli punajuurikas on helppo kasvatettava. Hyvin savisen tai hiekkaisen maan kasvukuntoa ja kuohkeutta voit parantaa sekoittamalla maa-ainekseen muokkauksen yhteydessä kompostia tai kasvuturvetta. Hyvä kasvukunto ehkäisee myös tuholaisia ja kasvitauteja. Punajuuri kannattaa lannoittaa tarkasti lannoitepakkauksen ohjeen mukaan, jotta...
Sipulin kasvatus on helppoa. Sipuli menestyy parhaiten hiekansekaisessa multamaassa ja tarvitsee kohtalaisen lannoituksen. Sipulit viljellään pikkuistukkaista, joita myydään keväisin taimimyymälöissä.
Sipuleita on monenlaisia: kelta- ja punasipuleita, vahvoja valkosipuleita ja ryväs- ja salottisipuleita. Ilmasipuli on monivuotinen ja kasvattaa...
Tilli on oiva mauste kesäisiin salaatteihin ja keittoihin tai vaikkapa kurkkuleivän päälle. Tillin aromi säilyy hyvin kuivattuna ja tillisilppua voi myös pakastaa talven piristykseksi. Se on yksivuotinen yrttikasvi, josta käytetään sekä lehdet että keltavihreät kukinnot eli kruunut. Auringossa viihtyvän tillin kasvupaikka kannattaa...
Kesäkurpitsan ohutkuoriset lajikkeet kasvavat nopeasti, ja niitä voi syödä kaskenkasvuisina pitkin kesää. Parhaimmillaan kesäkurpitsat ovat 15–20-senttisinä. Niitä voi syödä sekä raakoina salaateissa ja raasteissa että kypsennettyinä sosekeitoissa, wokkiruoissa, paistoksissa ja piiraiden täytteenä. Myös...
Kalebassi on afrikkalainen pullokurpitsa. Tämä köynnöstävä kurkkukasvi on kotoisin Zimbabwesta, mutta sen kasvattaminen onnistuu Suomessakin. Kalebassi on monikäyttöinen kasvi: siitä voi tehdä ruokaa, mutta myös astioita, soittimia, koruja ja paljon muuta. Kun olet kasvattanut oman kurpitsasi, voit jatkaa tehtävään Valmista...
Omaa perunaa pääsee syömään nopeammin, jos laittaa perunan kasvun käyntiin idättämällä jo ennen perunan istutusta. Perunan kehitystä voi jouduttaa sillä tavoin jopa parilla viikolla.
Voit valita nopeasti kasvavia ja aikaisia varhaislajikkeita tai myöhäisiä varastolajikkeita. Aloita perunan kasvatus mukuloiden...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki