Metsäntutkija

Lähde Hannun matkaan oppimaan uusia asioita metsästä!

Näissä tehtävissä tutustut Hannuun, metsäntutkijaan. Hän johdattelee sinut metsäntutkimuksen jännittävään maailmaan. Hannun kanssa tutkit puiden kasvua ja elintoimintoja sekä muuta metsästä löytyvää elämää.

Teksti: Kaisa Särkkä-Pakkala ja Laura Salmi

TOP-tehtävät:

 • Siemenestä puu

  Metsän suuret puut ovat aloittaneet kasvunsa pienen pienestä siemenestä. Hannusta on jännittävää, että pikkuruisesta sirkkataimesta voi kasvaa joskus kaksi-kolmekymmentämetrinen puu. Hannu päätti seurata puun kehitystä siemenestä lähtien ymmärtääkseen, mistä puu saa alkunsa.

 • Neulasvauvat vai vanhukset

  Hannu ajatteli ennen metsäntutkijaksi ryhtymistä, että neulaset olisivat ikuisia, ainakin yhtä vanhoja kuin puu itse. Eräänä päivänä Hannu kiinnitti huomiota mäntyyn, jossa oli aivan kellastuneita ja kuolleen näköisiä neulasia. Hannu alkoi pohtia, josko neulasten ikä olisikin lyhyempi kuin puun ikä....

 • Hengittäkää, herra Mänty!

  On aurinkoinen päivä, Hannu makaa mäntyisellä kankaalla ja katselee kuinka auringonvalo siivilöityy neulasten läpi. Hannu hengittää männyntuoksuista ilmaa ja pohtii hengittävätkö puutkin. Auta Hannua selvittämään kuinka puut hengittävät.

 • Symbioosissa

  Hannu on kuullut, että jotkut kasvit elävät keskenään symbioosissa. Koska Hannu on käynyt Kreikassa, hän tietää, että sana symbioosi tulee kreikan kielen sanoista syn = yhdessä ja bios = elämä. Symbioosi siis tarkoittaa yhdessä elämistä. Tässä tehtävässä pääset Hannun...

 • Hyönteisten vipinää

  Hannu istuskelee nurmikolla lueskelemassa sarjakuvia, kun hän tuntee jonkin pienen olion vipeltävän jalallaan. Äkkiä hän nappaa taskustaan suurennuslasin voidakseen tarkastella oliota lähemmin. Voi kuinka monta jalkaa sillä onkaan! Tässä tehtävässä autat Hannua hänen hyönteistutkimuksissaan.

 • Vesi katoaa ilmaan

  Hannu tietää, että puut juovat vettä juurillaan. Mutta sitä Hannu ei ole tullut ajatelleeksi, että puut eivät ehkä käytä kaikkea juomaansa vettä, vaan osa siitä haihtuu ilmaan. Hannu päättää tutkia tätä mielenkiintoista ilmiötä. Tässä tehtävässä tutkit...

 • Naavaparta

  Luonnosta pystyy lukemaan ilmanpuhtauden. Hannu tarkkailee metsässä kasvavia jäkäliä, ja pystyy niiden perusteella kertomaan, onko ilma puhdasta vai likaista. Hannusta on myös hauska leikkiä naavapartaista ukkoa. Tässä tehtävässä Hannu opettaa sinullekin, kuinka voit jäkälien avulla tarkkailla ilmanpuhtautta.

 • Ötökkäpyydys

  Ötökkäpyydyksellä voit tutkia metsänpohjan hyönteisten elämää. Erityisesti pyydyksistä saattaa löytää hämähäkkejä ja kovakuoriaisia.

  Muista käsitellä hyönteisiä hellävaraisesti.

 • Pohjavettä

  Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara. Sitä muodostuu alueilla, joilla maalaji on huokoista päästäen veden imeytymään. Erityisesti pohjavettä muodostuu harjualueilla. Juomavesi Suomessa on suurelta osin pohjavettä, koska yläpuolellaan olevien maakerrosten läpi suodattuneena se on jo valmiiksi hyvin puhdasta.

  Suomessa riittää puhdasta...