Tule tutustumaan eri maiden ruokakulttuureihin!
Mukana on sekä tuttuja että hieman tuntemattomampiakin ruokia. Kaikista ruokaohjeista liikkuu maailmalla monia muunnoksia. Maistuvathan sinunkin kotonasi tehdyt lihapullat erilaiselta kuin esimerkiksi naapurissa. Tässäkin teemassa esitellyt ruokaohjeet ovat vain yksi versio lukuisista vaihtoehdoista. Muista, että kaikkia ruokaohjeita voi aina muunnella oman maun mukaan!
Mielenkiintoista ja maistuvaa makumatkaa!
Teksti: Kati Laszka ja Minna Välipirtti Kuvat: Kati Laszka
Hampurilaisen alkuperästä on monta eri versiota. Tavallisimmin kerrotaan, että 1800-luvulla Hampurin kautta Amerikkaan matkustaneiden siirtolaisten mielestä oli mukava syödä ruokaa, jonka nimi oli kotoinen ja joka vielä muistutti saksalaista hakelihapaistia. Ensin hampurilainen tarkoitti siis ainoastaan pihviä. Vasta myöhemmin sitä keksittiin...
Tässäpä oivallinen iltapala: lämmin piiras ja raikasta salaattia! Quiche Lorraine on tyypillinen ranskalainen piirakka. Perinteisesti piirakan täytteenä on ollut juustoa ja kinkkua ja se tarjotaan rapean salaatin kera. Erilaiset piiraat maistuvat arkena, viikonloppuna ja juhlissa. Täytteiden yhdistelyssä vain mielikuvitus on rajana ja sen voi valita makunsa...
Kiinalaisesta ruoasta puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulee varmasti wokkiruoat ja hapanimelä maku. Wokissa ohuiksi suikaleiksi pilkottu ruoka paistetaan nopeasti. Hapanimelää makua saat ruokiin esimerkiksi lisäämällä kastikkeeseen hieman sokeria ja etikkaa. Tässä tehtävässä opit valmistamaan kiinalaista hapanimelää...
Tunnetuin meksikolaisista ruoista on tortilla, ohut maissi- tai vehnälettu. Kun tortilla täytetään lihalla, kanalla tai kasviksilla, siitä tulee burrito. Taco on rapeakuorinen täytetty tortilla. Lähes kaikkeen texmex-ruokaan tarvitaan tomaattia, sipulia, chiliä, avokadoa ja tuoretta korianteria. Vihanneksia käytetään runsaasti lihan...
Afganistanilaiset ovat ahkeria maanviljelijöitä. Maassa viljellään viljaa, vihanneksia, hedelmiä, riisiä ja pähkinöitä. Afganistanilainen ruoka on sekoitus maata ympäröivistä alueista ja intialaisesta kulttuurista on vaikutteita etenkin mausteiden käytössä. Afganistanilaiset pitävät ruoasta, joka ei ole liian...
Somalialaiset ruokaperinteet vaihtelevat alueittain. Ruokaperinteissä yhdistyvät historialliset kauppareitit, naapurimaiden vaikutteet sekä Italian siirtomaakauden perintö. Keittotaito ja reseptit ovat perinteisesti siirtyneet suullisena perintönä äideiltä tyttärille. Mausteita, marinadeja ja öljyjä käytetään paljon....
Kreikkalainen ruoka on konstailematonta kotiruokaa. Kreikkalaiset käyttävät paljon valkosipulia sekä oreganoa, meiramia, basilikaa, minttua, rosmariinia, laakerinlehteä ja salviaa. Oliiviöljyä käytetään kaikessa ruoanvalmistuksessa ja myös useimpiin valmiisiin ruokiin lorautetaan tippa oliiviöljyä. Tässä...
Thairuoka on suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja happaman harmoniaa. Aterian perustana ovat aromaattinen jasmiiniriisi ja erilaiset nuudelit. Niiden kanssa syödään kasviksia, porsasta, nautaa, kanaa, kalaa ja erilaisia mereneläviä, kuten katkarapuja, hummereita ja simpukoita. Ruoka valmistetaan yleensä liedellä, hiiligrillissä, wokkaamalla,...
Syyrian ja koko Lähi-Idän ruokakulttuuri ovat saaneet vahvoja vaikutteita Välimeren alueelta. Ruokavalio suosii papuja, herneitä, kasviksia sekä jogurttia ja tuoreita yrttejä kuten minttua ja persiljaa. Liharuokina tarjoillaan yleensä lammasta tai kanaa. Ruokajuomina Lähi-idässä tarjoillaan paljon vastapuristettuja mehuja, vettä, teetä,...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki