Tervetuloa maidon maistuvaan maailmaan!
Maito on monipuolinen elintarvike. Sitä voi nauttia sellaisenaan ja sen lisäksi monessa eri muodossa. Maito muuntuu moneksi herkuksi: juustoksi, rahkaksi, vanukkaaksi, pirtelöksi, jäätelöksi… Monia maitovalmisteita voit valmistaa myös itse. Tässä teemassa voit kokeilla juuston, viilin, jäätelön ja jogurtin valmistusta. Teeman tehtävät sopivat erikoisen hyvin 4H:n Ruokakoulujen ohjelmaan.
Klikkaa lisää maitotietoa osoitteesta www.maitojaterveys.fi.
Teksti: Kaisu Meronen ja Maitolähettiläs 2017 Katri Rantanen
Kuvat: Maito ja Terveys Ry
Maailmassa valmistetaan noin 2000 juustolajia, ja Suomessakin juustoja on yli 50. Useimmat juustot ovat saaneet nimensä sen paikkakunnan mukaan, missä niitä on alunperin valmistettu (esim. Turunmaa, Aura ja Gouda). Juustot valmistetaan lehmän-, vuohen- tai lampaanmaidosta. Tässä tehtävässä pääset kokeilemaan omia...
Maidosta saa amerikkalaiseen tapaan pirtelömäisen smoothie-juoman, kun maitoon, rahkaan tai jogurttiin sekoittaa teho- tai sauvasekoittimella marjoja tai hedelmiä. Makeutta saadaan tarvittaessa lisäämällä hunajaa tai sokeria. Erilaisia juomia voi kehitellä vaikka kuinka paljon.
Perinteinen pirtelö valmistetaan tavallisimmin...
Jogurttia ovat ensimmäisenä valmistaneet Turkin ja Bulgarian paimentolaiskansat. Suomessa jogurttia on syöty jo yli sata vuotta, mutta vasta noin 30 vuoden ajan olemme saaneet ostaa teollisesti valmistettua jogurttia.
Jogurtti valmistetaan meijerissä lisäämällä maitoon jogurttihapatetta. Hapate sisältää...
Viili on perinteinen suomalainen hapanmaitotuote, jota alun perin valmistettiin kesällä. Viili valmistetaan maitohappobakteerikäymisen avulla, kuten jogurttikin. Viilin valmistaminen kotona onnistuu sitä paremmin, mitä rasvaisempaa maito on. Maitohappobakteerit viihtyvät parhaiten rasvaisessa ympäristössä. Nyt valmistetaan itse...
Maito kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen ruokavalioon. Maitoa käytetään paitsi juomana myös monin tavoin ruoanvalmistuksessa. Maidon maku sopii keittoihin, kastikkeisiin, uuniruokiin ja leivonnaisiin. Maito on erinomainen jälkiruokien ja -juomien raaka-aine.
Useimpia maitolaatuja voidaan käyttää ruoanvalmistukseen,...
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki