Maidon maistuva maailma

Tervetuloa maidon maistuvaan maailmaan!

Maito on monipuolinen elintarvike. Sitä voi nauttia sellaisenaan ja sen lisäksi monessa eri muodossa. Maito muuntuu moneksi herkuksi: juustoksi, rahkaksi, vanukkaaksi, pirtelöksi, jäätelöksi… Monia maitovalmisteita voit valmistaa myös itse. Tässä teemassa voit kokeilla juuston, jogurtin ja viilin valmistusta.

Klikkaa lisää maitotietoa osoitteesta www.maitojaterveys.fi.

Teksti: Kaisu Meronen

TOP-tehtävät:

 • Maitojuoma - taikajuoma

  Maitojuoma - taikajuoma

  Maito ja piimä ovat varsinaisia luustojuomia, koska ne sisältävät hyvän annoksen kalsiumia ja D-vitamiinia. Näitä ravintoaineita tarvitset erityisen paljon, sillä vahva luusto ja hampaat kehittyvät kasvuiässä. Lujan luuston rakentamiseen tarvitset myös säännöllistä liikuntaa. Tässä...

 • Juustomestari

  Juustomestari

  Maailmassa valmistetaan noin 2000 juustolajia, ja Suomessakin juustoja on yli 50. Useimmat juustot ovat saaneet nimensä sen paikkakunnan mukaan, missä niitä on alunperin valmistettu (esim. Turunmaa, Aura ja Gouda). Juustot valmistetaan lehmän-, vuohen- tai lampaanmaidosta. Tässä tehtävässä pääset kokeilemaan omia...

 • Smoothie

  Smoothie

  Maidosta saa amerikkalaiseen tapaan pirtelömäisen smoothie-juoman, kun maitoon, rahkaan tai jogurttiin sekoittaa teho- tai sauvasekoittimella marjoja tai hedelmiä. Makeutta saadaan tarvittaessa lisäämällä hunajaa tai sokeria. Erilaisia juomia voi kehitellä vaikka kuinka paljon. 

  Perinteinen pirtelö valmistetaan tavallisimmin...

 • Unelmien jäätelökakku

  Unelmien jäätelökakku

  Tässä tehtävässä valmistat itse unelmiesi jäätelökakun. Jäätelökakku on helppo ja varmasti suosittu tarjoiltava vaikkapa synttärikutsuilla. Näyttävä luomus syntyy nopeasti ilman taikinan tekoa ja uunissa paistamista.

  Jäätelökakku voi esittää ihan mitä vain: mielikuvitusolentoa tai...

 • Jogurttijuttu

  Jogurttijuttu

  Jogurttia ovat ensimmäisenä valmistaneet Turkin ja Bulgarian paimentolaiskansat. Suomessa jogurttia on syöty jo yli sata vuotta, mutta vasta noin 30 vuoden ajan olemme saaneet ostaa teollisesti valmistettua jogurttia. 

  Jogurtti valmistetaan meijerissä lisäämällä maitoon jogurttihapatetta. Hapate sisältää...

 • Valmistetaan viiliä

  Valmistetaan viiliä

  Viili on perinteinen suomalainen hapanmaitotuote, jota alun perin valmistettiin kesällä. Viili valmistetaan maitohappobakteerikäymisen avulla, kuten jogurttikin. 

  Meijerissä maidon joukkoon lisätään eri maitohappobakteereista ja viilihomeesta koostuva hapate. Viiliä hapatetaan huoneenlämmössä noin vuorokausi....

 • Juhlava jäädyke

  Juhlava jäädyke

  Jäädyke on herkullinen jälkiruoka, joka jäädytetään pakastimessa kakkuvuoassa tai muussa sopivassa astiassa. Jäädykkeen raaka-aineita ovat kerma ja muut maitovalmisteet, kananmuna, sokeri ja erilaiset makuaineet, joista tavallisimmin käytettyjä ovat erilaiset marjat ja hedelmät, kaakao, suklaa ja kahvi....

 • Oma maitomainen ohjeeni

  Oma maitomainen ohjeeni

  Maito kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen ruokavalioon. Maitoa käytetään paitsi juomana myös monin tavoin ruoanvalmistuksessa. Maidon maku sopii keittoihin, kastikkeisiin, uuniruokiin ja leivonnaisiin. Maito on erinomainen jälkiruokien ja -juomien raaka-aine.

  Useimpia maitolaatuja voidaan käyttää ruoanvalmistukseen,...