Taso: B

Pellavapäinen sydänystävä

Pellavapäinen sydänystävä

Jalasjärveläisten Liisa ja Sanna Pihlajan piirakka sai kilpailussa erityiskiitosta viimeistellystä ulkoasustaan. Toden totta – tästä piirakasta on iloa paitsi silmälle, myös vatsalle ja kielelle. Marjoina piirakassa tytöt suosittelevat käyttämään esim. lakkoja, vadelmia tai puolukoita.

Tee näin

PELLAVAPÄINEN SYDÄNYSTÄVÄ

Pohja:

  • 200g voita tai margariinia
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl pellavansiemenrouhetta
  • 1 ½ dl ruishiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 3 dl marjoja (mehuisiin marjoihin joukkoon hieman perunajauhoja)
  •  2 prk maitorahkaa
  • 1 muna
  • ½ dl fariinisokeria
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Muruseokseen:

  • ¾ dl taikinaa
  • ¾ dl vehnäjauhoja
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
  3. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
  4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  5. Ota taikinaa ¾ dl erilleen ja tee siitä muruseos lisäämällä joukkoon ¾ dl vehnäjauhoja.
  6. Levitä loppu taikina korkeareunaiseen piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm).
  7. Levitä vähän yli puolet täytteen marjoista taikinan päälle.
  8. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja levitä seos marjojen päälle.
  9. Levitä muruseos sydämen muotoon piirakan pinnalle.
  10. Täytä sydän lopuilla marjoilla.
  11. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Älä anna piirakan paistua liian kuivaksi.

Pohdittavaksi

Mieti, mitä piirakoita tarjoaisit seuraavissa tilanteissa. Koska piirakoita on niin paljon, tehtävä rajataan makeisiin piirakkoihin. Makea piirakka, jonka tarjoaisin…

  • isovanhemmille syntymäpäivillä?
  • kummeille jouluaattona?
  • juhannusjuhlilla puutarhassa?
  • kavereille iltateellä syyskuussa?