4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Vallanmainio suklaapiiras

Vallanmainio suklaapiiras

Alastarolaisten Maria Mykkäsen ja Ville Mäkelän kehittelemä piirakka on runsaan suklainen ja rakenteeltaan herkullisen pehmeä. Se sopii erinomaisesti myös gluteiinittomaan herkutteluun.

Tee näin

VALLANMAINIO SUKLAAPIIRAS

Pohja:

  • 2 dl gluteiinitonta jauhoseosta
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • 100 g tummaa suklaata sulatettuna
  • 2 dl vaniljajogurttia
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 kananmuna
  • ½ dl appelsiinimehua
  • kookoshiutaleita tms. vuokaan
  • koristeluun 50g valkoista ja 50 g tummaa suklaata

Työvälineet: piirasvuoka (halkaisija n. 24 cm), mittoja, kulhoja, kattila, kauhoja, iso veitsi, leikkuulauta, pursotin

Tee näin:

  1. Voitele piirasvuoka ja jauhota se esimerkiksi kookoshiutaleilla.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa.
  4. Sekoita toisessa kulhossa jogurtti, rypsiöljy, kananmuna ja appelsiinimehu, lisää joukkoon sulatettu suklaa.
  5. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 30-40 min.
  7. Koristele piiras valkoisella ja tummalla suklaalla. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja rouhi tumma suklaa veitsellä. Tee piirakan pinnalle ensin valkosuklaasta sydämen ääriviivat ja levitä lopuksi rouhittu suklaa sydämen sisäpuolelle.

Pohdittavaksi

Hyvä leipuri huomioi erilaiset ruokavaliot ja allergiat. Pohdi ja ota selvää, mitä ruoka-aineita pitää jättää leivonnaisesta pois, jos tarjoat sitä ystävällesi, jolla on

  • keliakia
  • laktoosi-intorelanssi
  • diabetes?

Millä pois jätetyt ruoka-aineet voi korvata?