Taso: B

Tallipihan talkkunapiirakka

Tallipihan talkkunapiirakka

Tallipihan talkkunapiirakka on leivonmäkeläisten Eveliina Liiaksen ja Tiina Orasen ohje. Piiras on erinomaisen raikas ja helposti muunneltava. Päälle voi laittaa mitä tahansa marjoja. Koristeeksi sopivat mainiosti esimerkiksi käyttämiesi marjojen lehdet.

Tee näin

TALLIPIHAN TALKKUNAPIIRAKKA

Pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl talkkunajauhoa (voidaan korvata myös ruisjauhoilla)
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte:

  • 2 dl kermaa
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Päälle:

  • kauden marjoja (esim. punaherukka, mustikka, puolukka, mustaherukka)
  • 3 dl vettä
  • ½ dl hyytelösokeria

Työvälineet: sähkövatkain, kulhoja, mittalusikkasarja, lusikka, leivinpaperia, kakkuvuoka (halkaisija noin 25 cm), kattila

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Valmista pohja. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Leikkaa ja aseta irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia.
  3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon muut aineet. Levitä täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle punaherukoita tai muita tuoreita tai jäisiä marjoja.
  4. Valmista kiille. Kiehauta vesi ja lisää siihen hyytelösokeri. Kiehauta uudelleen. Jäähdytä kunnes seos alkaa hyytyä. Levitä marjojen päälle tasaisesti.
  5. Laita valmis piirakka jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi. Irrota piirakka vuoasta ja poista leivinpaperi piirakan pohjasta. Aseta tarjolle.

Pohdittavaksi

Nyt vertaillaan marjapiirakan tekotapoja. Joskus kiireessä, vieraiden odottaessa eteisessä, kaupan valmis pakastetaikina ja pakastealtaasta ostetut mustikat pelastavat tilanteen. Molemmissa, itse tehdyssä ja valmistuotteista valmistetussa, on siis hyvät ja huonot puolensa. Pohdi, mita hyviä ja huonoja puolia kummassakin on. Huomioi esimerkiksi tekemiseen, terveellisyyteen, makuun ja hintaan liittyviä asioita.