4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Kaura-lehtikaalisämpylät

Kaura-lehtikaalisämpylät

Tässä tehtävässä taikinan maustamiseen käytetään lehtikaalia ja kaurahiutaleita. Sämpylöitä ei pyöritellä pyöreiksi, vaan ne leikataan suoraan taikinatangosta.

Tee näin

Kaura-lehtikaalisämpylät, 20 sämpylää: 5 dl vettä, 1 ½ tlsuolaa, 1 rkl hunajaa, 50 g tuoretta hiivaa, 3 dl kaurahiutaleita, noin 8 dl täysjyvävehnäjauhoja, 1/2 dl rypsiöljyä, 2 dl lehtikaalia ohuina suikaleina, jauhoja leivontaan, kaurahiutaleita koristeluun

  1. Pese lehtikaalin lehdet ja poista kova keskiruoti. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.
  2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota murennettu hiiva, suola ja hunaja veteen. Sekoita hyvin puuhaarukalla. Lisää kaurahiutaleet ja lehtikaali. Lisää sämpyläjauhot ja rypsiöljy. Alusta taikinaa käsin vaivaamalla sitä huolellisesti muutama minuutti. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
  3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Varaa valmiiksi kaksi matalaa ruokalautasta, joista toisessa on ihan vähän vettä ja toisessa kaurahiutaleita.  
  5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan.
  6. Rullaa taikinapalat kahdeksi tangoksi. Leikkaa tangot kymmeneen palaan.
  7. Kasta taikinapalan leikkauspinta ensin veteen ja sitten kaurahiutaleisiin.
  8. Laita sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille koristeltu pinta ylöspäin ja anna kohota 15-30 minuuttia.
  9. Paista sämpylöitä 225 asteessa 10–15 minuutin ajan niin, että ne ovat kauniin ruskeita. 

Pohdittavaksi

Mitä ylimääräisestä lehtikaalista voisi valmistaa?