4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Näkkileipälastut

Näkkileipälastut

Tässä tehtävässä meille kaikille tuttu näkkileipä saa uuden, litteän muodon. Näkkileipälastuista voi tehdä kivan ruokalahjan pakkaamalla sen kauniisti.

Tee näin

Näkkileipälastut, 20 ohutta lastua: 2 rkl rypsiöljyä, 2 dl kylmää vettä, 1 tl kuminan siemeniä, 2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä, 1 tl suolaa, 1 dl ruisleseitä, 5 dl ruisjauhoja, ruisjauhoja kaulimiseen

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita taikinakulhossa puuhaarukalla rypsiöljy, vesi, kumina, seesaminsiemenet, suola ja leseet.
  3. Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina on tiivis ja irtoaa sormista.
  4. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. 
  5. Rullaa taikina tangoiksi. Leikkaa molemmat tangot kymmeneen palaan.
  6. Kauli palat aivan ohuiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Pellille mahtuu 3-4 ohutta kiekkoa.
  7. Paista uunissa 10-12 minuuttia. Ensimmäisen pellillisen paistuessa voit kaulia seuraavan erän valmiiksi. Anna lastujen jäähtyä ennen syömistä

Pohdittavaksi

Miten tekisit näkkileipälastuista kivan ruokalahjan? Miten sen voisi paketoida?