4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Punaiset teeleivät

Punaiset teeleivät

Teeleivät eli skonssit ovat makeita tai suolaisia leivonnaisia, joita usein tarjoillaan teen kera. Parhaimmillaan ne ovat lämpiminä, lähes suoraan uunista nautittuina. Tässä tehtävässä teeleipä saa väriä ja lisämakua punajuuresta. Taikina paistetaan muffinivuoissa.

Tee näin

Punaiset teeleivät, 15 muffinssia: 3 dl täysjyvävehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 tl suolaa, 3 tl leivinjauhetta, 50 g voita, 2,5 dl maitoa, 1 dl punajuurta raastettuna (1kpl), 15 paperista muffinivuokaa

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Kuori ja raasta punajuuri kartionraastimen hienoimmalla terällä.
  3. Sulata voi kattilassa.
  4. Sekoita keskenään kuivat aineet eli jauhot, suola ja leivinjauhe.
  5. Lisää mukaan voisula, maito ja raastettu punajuuri. Sekoita ainekset nopeasti yhteen, ettei taikina sitkisty.
  6. Jaa taikina 15 muffinivuokaan kahden ruokalusikan avulla.
  7. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
  8. Tarjoile lämpiminä teen, voi tai marmeladin kera välipalana tai iltapalana.

Pohdittavaksi

Teeleipiä on myös makeina versioina. Etsi lehdistä tai internetistä makean teeleivän eli skonssin resepti ja pohdi, mitä lisukkeina vois tarjoilla hillon lisäksi.