4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perunarieskat

Perunarieskat

Rieska on yksi maailman vanhimmista leivän muodoista, joka aikoinaan tehtiin jauhopuurosta ja paistettiin kuumalla kivellä. Tässä tehtävässä rieska tehdään perunasosejauheesta, mutta rieskaan voi myös hyödyntää tähteeksi jäänyttä riisipuuroa, peruna- tai juuressosetta. Rieska on helppo ja nopea valmistaa. Yksinkertaisimmillaan sen voi syödä uunituoreena pienen voinokareen kera.

Tee näin

Perunarieskat, 10 pientä rieskaa: 1 ps (105 g) perunasosejauhetta, 3 dl maitoa, 2 dl vettä, 2 kananmunaa, 1 tl leivinjauhetta, 1/4 tl suolaa, 2 dl täysjyväohrajauhoja

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Kiehauta maito ja vesi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon perunasosejauhe. Anna soseen jäähtyä hiukan.
  3. Lisää kananmunat soseeseen. Sekoita keskenään leivinjauhe, suola ja jauhot.
  4. Sekoita jauhoseos perunasoseen joukkoon.
  5. Jaa taikina 10 osaan ja taputtele taikinapalat jauhoja apuna käyttäen heti ohuiksi (n. 1/2 cm) rieskoiksi leivinpaperille.
  6. Paista 225 asteessa uunin ylätasolla noin 13-15 minuuttia.
  7. Tarjoa perunarieskat lämpiminä.

Pohdittavaksi

Tutki ”Leipää luovasti”-teeman reseptejä. Kuinka pitkään erilaiset leivät säilyvät ja miten niitä tulisi säilyttää. Voiko leipää pakastaa? Auttaako pakastaminen pitämään leivän tuoreena? Onko itse tehdyssä leivässä säilöntäaineita?