1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Taimen istuttaminen

Taimen istuttaminen

Oletko kasvattanut siemenestä taimia? Vai löysitkö puutarhamyymälästä komean kurpitsantaimen? Tässä tehtävässä opetellaan käsittelemään pientä taimea ja laitetaan se ulos kasvamaan.

Tee näin

  1. Karaise, eli totuta taimi ensin ulkoilmaan vähitellen. Parhaiten karaisu onnistuu ulkoiluttamalla taimea päivisin pihalla puolivarjossa ja nostamalla se yöksi sisälle. Tätä kannattaa tehdä usean päivän ajan.
  2. Kun ulkona on riittävän lämmintä, vie taimi ruukussaan sille valitulle kasvupaikalle. Kaiva sille sopiva, hieman taimiruukkua suurempi kuoppa.
  3. Lisää kuoppaan hieman lantaa tai kompostia ja sekoita siihen kuopasta ottamaasi multaa. Mikäli istutat kurpitsan, voit laittaa lantaa niin paljon, että kuoppa täyttyy ja sen päälle muodostuu lannasta ja kuopasta kaivetusta mullasta oikea kumpu. Muille kasveille lantaa ei tarvita niin paljoa.
  4. Ota taimi varovasti pois ruukustaan. Taimi irrotetaan ruukusta pujottamalla se tyvestään levitettyjen suorien sormien väliin ja kallistamalla ja taputtelemalla ruukkua pohjasta. Taimea ei koskaan saa vetää varresta, sillä silloin se voi katketa. Pitele taimea mieluiten multapaakusta.
  5. Laita taimi sille kaivettuun kuoppaan. Taimen tyven tulisi jäädä maan pinnan tasolle ja juurien peittyä kunnolla.
  6. Taputtele ja tiivistä kevyesti maata taimen ympärillä. Jos haluat, voi taimen ympärille kasata pienen kämmenten väliin mahtuvan kummun ja sen ympärille sormen levyisen ”vallihaudan”. ”Vallihauta” kerää taimen juurille vettä, ja kumpu pitää itse taimen kuivana.
  7. Kastele taimi kunnolla, mieluiten juurelle, ei lehdille.
  8. Voit peittää taimen halutessasi myös harsolla. Kokoa kolmesta kepistä taimen päälle pieni tiipiin kehikko. Laita harso keppien päälle ja laita sen reunoille painoksi kiviä. Harso pitää taimen lämpimänä myös yöllä. Kun yötkin ovat lämpimiä, voi harson ottaa taimen päältä pois.

Pohdittavaksi

Mitä kaikkea voisit kasvattaa itse taimesta? Miksi taimi pitää karaista ennen kuin se laitetaan ulos kasvamaan?