1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kateviljelmä

Kateviljelmä

Haluaisitko säästyä kasvimaan kitkemiseltä ja tarjota kasveille paremmat oltavat? Tässä tehtävässä katetaan kasvimaata pihalta löytyvällä katteella. Katteesta on kasveille paljon hyötyä, sillä se pitää maata kosteana ja ravinteikkaana. Lisäksi kate estää rikkaruohojen kasvua, mistä hyötyy myös viljelijä!

Tee näin

  1. Kitke, eli nypi pois kasvimaalta huolellisesti muut kuin kasvattamasi kasvit. Varo irrottamasta kylvämiäsi pikkutaimia. Useimmissa siemenpusseissa on pikkutaimen kuva tunnistuksen helpottamiseksi. Jos et tiedä miltä kylvämäsi kasvien tulisi näyttää, voit myös käyttää googlen kuvahakua. Kitkeminen kannattaa tehdä kun maa on kosteaa, sillä silloin rikkakasvit lähtevät helpommin irti juurineen.
  2. Kitkemisessä apuna on myös hara, jolla voi harata sekä kasvirivien välit ja reunat, että kulkutiet. Haralla vedetään kevyesti maan pintaa pitkin, jolloin rikkakasvit katkeavat. 
  3. Levitä kasvien juurelle koko kasvupenkin alueelle paksu kerros kateainesta, eli ruohosilppua.
  4. Voit myös ensin levittää katteen, ja istuttaa vasta sitten katteen läpi maahan tekemiisi kuoppiin isompia taimia, vaikka kurpitsaa.

Pohdittavaksi

Millainen kate usein peittää luonnollisesti maata vaikkapa puiden juurella tai niityllä? Mistä voisit kerätä kateainesta?