1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kalebassit Afrikasta

Kalebassit Afrikasta

Kalebassi on afrikkalainen pullokurpitsa. Tämä köynnöstävä kurkkukasvi on kotoisin Zimbabwesta, mutta sen kasvattaminen onnistuu Suomessakin. Kalebassi on monikäyttöinen kasvi: siitä voi tehdä ruokaa, mutta myös astioita, soittimia, koruja ja paljon muuta. Kun olet kasvattanut oman kurpitsasi, voit jatkaa tehtävään Valmista kalebassista esine. Mitä sinun kalebassistasi syntyy? Taltioi kurpitsaprojektisi valokuvaamalla ja lisää kuvia eri vaiheista palautukseesi. Kalebassit Afrikasta oli valtakunnallinen TOP-kilpailu vuonna 2013.

Tee näin

  1. Esikasvata taimet sisällä maalis-huhtikuussa. Kylvä 1–2 siementä/ruukku. Pidä lämpimässä ja kosteana. Siemenet itävät noin 20 vuorokaudessa. Kasvu kylvöstä hedelmäksi kestää noin 140 vrk.
  2. Istuta taimet ulos, kun yöpakkaset ovat ohi. Lannoita kasvukauden aikana.
  3. Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen seinusta, kasvihuone tai köynnösritilä. Kalebassi tarvitsee kasvutuen ja aurinkoisen ja lämpimän kasvupaikan.
  4. Huolehdi, että kasvualusta on multava ja vahvasti lannoitettu. Kastele riittävästi.
  5. Kurpitsa tuottaa sekä emi- että hedekukkia. Pölyttyäkseen ja muodostaakseen hedelmän emikukka tarvitsee hedekukan siitepölyä. Pölytyksen voit varmistaa siirtämällä siitepölyä hedekukasta vesiväripensselillä emikukkaan.
  6. Anna kasvin kuihtua kurpitsan vielä ollessa siinä kiinni. Jos syksy on sateinen ja maa kostea, nosta kurpitsan hedelmä maasta esimerkiksi laittamalla sen alle olkea.

Pohdittavaksi

Mitä ruokaa valmistaisit kalebassikurpitsasta?