Taso: B

Valmista kalebassista esine

Valmista kalebassista esine

Pullokurpitsa on Zimbabwesta, Afrikasta kotoisin oleva köynnöstävä kurkkukasvi. Sen eri lajikkeet tuottavat erimuotoisia hedelmiä: isoja ja pyöreitä, pieniä ja pullonmuotoisia ja pitkiä ja kapeita. Ne voidaan kuivata ja koristella ja niistä voidaan valmistaa käyttöä kestäviä esineitä.

Kalebasseista syntyy monenlaisia säilytysastioita, vesipulloja, rytmisoittimia, kulhoja, koristeita ja paljon muuta. Pullon muotoisia kurpitsoja käytetään Afrikassa jopa maidon säilyttämiseen upottamalla ne viileään hiekkaan. Riippumatta käyttötarkoituksesta, kalebassit koristellaan aina hienoilla kuvioilla joko maalaten tai kaivertaen.

Kasvata ensin oma pullokurpitsasi tehtävässä Kalebassit Afrikasta. Jatka sitten tähän tehtävään, jossa valmistat kurpitsasta esineen. Taltioi kurpitsaprojektisi valokuvaamalla ja lisää kuvia eri vaiheista palautukseesi. Kalebassit Afrikasta oli valtakunnallinen TOP-kilpailu vuonna 2013.

Tee näin

  1. Kasvata ensin kurpitsasi. Jos haluat tehdä kurpitsasta kulhon, leikkaa se halki, kun se on vielä pehmeä, ja koverra tyhjäksi lusikalla. Hedelmälihasta voi tehdä ruokaa ja kalebassin siemenet voi kuivata ja käyttää esimerkiksi ranne- tai kaulakorujen tekemiseen. Jos annat kurpitsan kuivua kokonaisena, sen siemenet jäävät sisälle helisemään rytmikkäästi ja siitä tulee soitin.
  2. Anna kurpitsan kuivua viileässä ja kuivassa paikassa, esimerkiksi autotallissa tai liiterissä.
  3. Kun kurpitsat ovat hyvin kuivaneet, harjaa ne puhtaaksi liasta.
  4. Koristele kurpitsasi maalaamalla tai kaivertamalla siihen kuvioita. Luonnostele kuviot lyijykynällä ja kaiverra varovaisesti kaiverrustaltalla. 
  5. Lopuksi voit halutessasi viimeistellä kurpitsan lakkaamalla.

Pohdittavaksi

Miksi on tärkeää tutustua vieraisiin kulttuureihin?