4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Horsmaa kun parsaa

Horsmaa kun parsaa

Maitohorsmaa on osattu käyttää jo pitkään ja se on ollut aikoinaan yksi tärkeimmistä hyötykasveistamme. Maitohorsmasta käytetään lehtiä, kukkia ja versoja. Kasvi olisi hyvä oppia tuntemaan jo kymmensenttisenä, jolloin se on hyvänmakuista ja pehmeää. Sitä voi käyttää salaateissa, voileivillä, munakkaissa, keitoissa ja muhennoksissa.

Tässä ohjeessa käytetään nuoria versoja parsan tapaan. Nauti paistettuja versoja esimerkiksi ahvenfileiden lisäkkeenä.

Muista kerätä villiyrtit puhtaasta paikasta, pidemmältä autoteistä.

Tee näin

  1. Kerää nuoria maitohorsmanversoja. Keväällä horsmat ovat parhaillaan, mutta myös niitetyiltä alueilta löydät tuoretta maitohorsmaa myöhemmin kesällä.
  2. Poista horsmasta lehdet ja kuori.
  3. Pilko paloiksi ja paista voissa paistinpannulla.
  4. Tarjoile tuoreen kalan kanssa, esimerkiksi ahvenfileiden kera.

Pohdittavaksi

Horsma on luonnon apteekkikasvi. Selvitä horsman terveysvaikutuksia.