4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Nokkospesto ja jauhelihatikkarit

Nokkospesto ja jauhelihatikkarit

Tuttu nokkonen on monipuolinen raaka-aine. Siitä valmistuvat muun muassa letut, tahnat, sämpylät, keitot, sipsit ja muhennokset. Jos kotipihallasi kasvaa nokkonen, voit niittää isot puskat säännöllisesti. Näin saat pieniä, tuoreita versoja läpi kesän. Tässä tehtävässä nokkosesta valmistetaan pestoa jauhelihatikkareille dippikastikkeeksi.

Tee näin

Jauhelihatikkarit: (25 pientä tikkaria)

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 2 rkl hienonnettua persiljaa

  • 2 tl kuivattua oreganoa

  • 0,5 tl jauhettua maustepippuria

  • 1 tl suolaa

  • 1 kananmuna

Nokkospesto:

  • 1 l nokkosen lehtiä tai 80-100 g pakastettua nokkosta
  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 dl pinjansiemeniä

  • 2,5 dl rypsiöljyä

  • 1 dl raastettua Parmesan-juustoa

  • 0,5 tl suolaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Varaa cocktailtikut valmiiksi.
  2. Sekoita mureketaikinan ainekset sekaisin. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä tasakokoisia tankoja grillitikkujen ympärille.
  3. Kypsennä tikkuja 200-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.
  4. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä.
  5. Irrota nokkosesta lehdet. Suojaa kädet hanskoilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
  6. Upota nokkosen lehdet kiehuvaan veteen, kunnes ne ovat kirkkaanvihreitä. (n.10 sekuntia) Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Hienonna lehtiä hiukan veitsellä.
  7. Soseuta nokkoset, valkosipuli, paahdetut pinjansiemenet ja öljy sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon raastettu Parmesan-juusto ja suola. Ohenna tarvittaessa pienellä vesitilkalla.
  8. Tarjoile jauhelihatikkarit nokkospeston kera.

 

Pohdittavaksi

Millainen Suomi oli 100 vuotta sitten?