7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Mediakartta

Mediakartta

Media on osa jokapäiväistä arkeamme. Televisio, tietokone, digitaaliset pelit, kirjat ja lehdet, kännykät ja kamerat ovat monella tapaa osa elämäämme, ja kuuntelemisen, katselun ja lukemisen ohella sinä itsekin voit toimia kirjoittajana, kuvaajana ja elokuvatuottajana ja saada viestisi näkyviin suurellekin yleisölle. Tässä tehtävässä mietitään, millaisia asioita täytyy huomioida, kun ladataan itse tehtyä materiaalia nettiin.

Tee näin

  1. Leikkaa lehdistä kuvia, jotka kuvaavat sinun suhdettasi median käyttöön. Etsi sellaisia kuvia, jotka kuvaavat sitä, miksi käytät mediaa, mitkä ovat suosikkimedioitasi, millaisia asioita mediasta etsit ja mitä mediavälineiden parissa teet. Vaihtoehtoisesti voit etsiä kuvia netistä ja kopioida ne piirros- tai tekstinkäsittelyohjelmaan.
  2. Kokoa kuvista isolle paperille liimaamalla tai piirros- tai tekstinkäsittelyohjelmaan mediakartta, joka kuvaa median merkitystä omassa elämässäsi.
  3. Pohdi karttaan kokoamiesi kuvien avulla sitä, millaisia iloja, hyviä asioita ja hyötyjä median käytöstä ja omasta mediatuottamisesta on. Pohdi myös, millaisia ikäviä puolia mediassa voi olla. Kirjoita nämä pohdinnat karttaan kuvien yhteyteen.
  • Millaisia ikäviä asioita median käytössä voi kohdata?
  • Mitä hyviä asioita median käytössä on? Mikä median käytössä tuottaa sinulle iloa?
  • Miten huomioit hyvät ja kohteliaat käytöstavat ladatessasi tekstejä, kuvia tai videoita nettiin?
  • Entä miten huomioit tekijänoikeudet?
  • Mitä netissä voi julkaista (kuvat, tekstit), mitä ei? Millaisia riskejä voi liittyä omien tietojen ja kuvien julkaisemiseen?
  • Mitä mediasta voi oppia? Mitä sinä olet oppinut?

Pohdittavaksi

Se, mikä kerran nettiin laitetaan, on siellä aina, sanotaan. Vielä aikuisenakin saatat löytää verkosta sinne lapsena laittamiasi asioita. Millaisia viestejä, kuvia ja merkkejä sinä olet jättänyt ja jätät itsestäsi verkkoon?