7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Kuvilla kikkailua

Kuvilla kikkailua

Tässä tehtävässä toimitaan lehtikuvaajan ammatissa ja kokeillaan, miten erilaiset kuvakoot, kuvakulmat, rajaukset, valot ja värit vaikuttavat kuvien viesteihin ja tunnelmiin.

Tee näin

  1. Pohdi, miten kuvakulma vaikuttaa kuvien viesteihin ja tunnelmaan? Kokeile ottaa kuvia samasta kohteesta eri suunnista: ylhäältä, alhaalta ja sivulta. Kun katsot kuvia, mitä huomaat? Miten kuvakulma vaikuttaa?
  2. Kuvaa jotakin kohdetta eri etäisyyksiltä. Miten vaikuttaa, jos kuva otetaan ihan läheltä? Entä, jos se otetaan metrin päästä kohteesta? Entä, jos kuvataan kaukaa? Millaisissa tilanteissa kannattaa käyttää erilaisia kuvakokoja?
  3. Kokeile kuvata kohteita erilaisissa valaistuksissa ja tehden taskulampulla erilaisia valoefektejä. Miten valot ja värit vaikuttavat kuvien tunnelmaan? Miten saisi aikaan oikein pelottavan kuvan? Vaikuttavatko värit ja valot siihen?
  4. Ota erilaisia kuvia, ja yritä saada niihin kuvakulmia, kokoja, valoja ja värejä vaihtamalla erilaisia tunnelmia: pelottavia, jännittäviä, iloisia, surullisia…

Pohdittavaksi

Kun katsot ottamiasi kuvia, osaatko sanoa, mistä tietynlainen tunnelma kuvaan syntyi? Millä keinoin kuvaaja voi vaikuttaa siihen, minkälainen tunnelma kuvassa on?