4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Aakkospiparit

Aakkospiparit

Piparkakkujen leipominen on helppoa ilman taikinan kaulimista. Käytä valmista kaupan pakasteosastolta ostettavaa piparkakkutaikinaa, joka on paketissa palana. Sulata taikinaa hieman niin, että voit leikata veitsellä nauhoja tai taitella niistä haluamiasi aakkosia tai vaikkapa numeroita. Suunnittele, mitä kirjaimia teet: 4H, oma nimi, perheenjäsenten nimiä jne. Koristele aakkospiparit kypsinä kauniisti sokerivesikuorrutteella ja koristerakeilla.

Tee näin

Aakkospiparit 30–40 kpl

Ainekset: 1 pkt pipari- tai piparkakkutaikinaa (=500 g pakastetaikinaa) Koristelu: 3 dl tomusokeria, 1 rkl sitruunamehua tai 1 munavalkuainen, hiven punaista elintarvikeväriä, erilaisia koristerakeita

Tee näin:

 1. Sulata piparkakkutaikina huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille. Tarvitset 3 leivinpaperiarkkia.
 2. Leikkaa vähän sulaneen taikinan reunasta terävällä veitsellä tai taikinapyörällä ohuita, n. 3-4 mm leveitä siivuja ja taivuta niistä kirjaimia. Aseta ne kumolleen leivinpaperille. Jätä piparien väliin hieman tyhjää tilaa.
 3. Paista pipareita uunin keskitasolla 6–9 minuuttia kauniin värisiksi. Ole tarkkana paistamisen kanssa, sillä piparit palavat helposti. Ota piparit pois uunista patalappujen kanssa, anna niiden jäähtyä tasaisella alustalla.
 4. Mittaa tomusokeri kippoon. Jos käytät munanvalkuaista, erottele valkuainen ja keltuainen. Sekoita tomusokeriin lusikalla 1 munavalkuainen tai 1 rkl sitruunamehua. Sekoita kunnes seos on tasaista paksua pursotettavaa sokerivesikuorrutetta. Jaa kuorrute kahteen osaan ja sekoita toiseen osaan herneenkokoinen määrä elintarvikeväriä, jolloin saat punaista kuorrutetta.
 5. Taittele neliönmallinen iso leivinpaperi kolmioksi ja kierrä kolmio tötterönmalliseksi pursottimeksi niin, että suljet tötterön sivureunan taitellen yläreunasta tai käytät nitojaa.
 6. Avaa tötterön leivinpaperien välistä kolo, josta ei ole reikää ulos ja kaada kuorrute siihen. Leikkaa saksilla pienen pieni reikä leivinpaperisen pursottimen päähän.
 7. Pursota koristetta ohuena nauhana kauniisti piparkakkujen päälle. Asettele heti pursotuksen jälkeen koristerakeita kiinni pursotukseen. Ole tarkkana, että pursotus ei ehdi kuivua, ennen kuin laitat rakeet kiinni.
 8. Anna pursotuksen kuivua 15 minuuttia tai pidempään.
 9. Laita valmiit koristellut piparkakut lasitölkkiin: esimerkiksi yhden perheenjäsenen nimen koristellut kirjaimet yhteen tölkkiin. Voit antaa piparitölkin pikkujoulu- tai joululahjaksi.

VINKKI: Samalla menetelmällä voit leipoa numeroita tai muita kuvioita. Voit käyttää pursotukseen kaupan valmiita sokerivesikuorrutteita, joita myydään erivärisinä. Tätä valmista kuorrutetta on käytetty TOP-tehtävässä Joulun ikkunapiparit.

Pohdittavaksi

 1. Miksi pipareita ei saa laittaa liian lähelle toisiaan leivinpaperille uunipellille?
 2. Ideoi, miten voisit koristella lasitölkkejä jouluisiksi
 3. Pohdi, ketä läheistäsi nimipiparit ilahduttavat eniten?