4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Joulun kookos- tai mantelipullat

Joulun kookos- tai mantelipullat

Saat uutta makua joulupulliin, kun käytät taikinanesteenä kookos- tai mantelimaitoa. Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat. Hyvä kohotuspaikka pullataikinalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu. Lisävaihtelua joulupullataikinaan saa lisäämällä siihen rusinoiden tilalle mantelirouhetta tai kuivattuja hedelmäpaloja.

Tee näin

Joulun kookos- tai mantelipullat n. 30 kpl

Pullataikina:

½ l kookos- tai mantelimaitojuomaa 50 g hiivaa 1–2 tl suolaa 2 dl sokeria 1 muna 1 rkl jauhettua kardemummaa 1–2 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita 14–15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (900 g-1 kg) 150 g voita, margariinia tai kookosöljyä

Voiteluun ja päälle: munaa, rusinoita tai kuivattuja karpaloita, raesokeria, mantelilastuja tai kookoshiutaleita

Tee näin:

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitojuomaan. Sekoita joukkoon suola, sokeri, muna, rusinat ja kardemumma.
 2. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella.
 3. Laita taikina leivinliinalla peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
 4. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina pitkäksi paksuksi tangoksi. Jaa tanko 30 palaan.
 5. Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille. Tarvitset 3 leivinpaperiarkkia.
 6. Leivo jokainen pala sormenpaksuiseksi n. 20 cm pitkäksi tangoksi. Muotoile tangoista erimuotoisia pullia: ässiä, rinkeleitä, vaakunoita, kirjaimia ym. Aseta ne leivinpaperille väljästi.
 7. Anna pullien kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
 8. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele pullat munalla ja koristele rusinoilla tai kuivatuilla karpaloilla ja raesokerilla, mantelilastuilla tai kookoshiutaleilla. Paista uunin keskitasolla 8-12 min kauniin värisiksi.
 9. Voit pakata pullia sellofaaniin, tee pullalahjoihin kaunis rusetti lahjanarulla.

VINKKI: Voit tehdä tällä ohjeella pullan myös tavalliseen maitoon.

Pohdittavaksi

 1. Miksi hiiva tarvitsee kädenlämpöisen nesteen?
 2. Ideoi, mitä muita muotoja joulupulliin voi leipoa.
 3. Pohdi kuka läheisesi ilahtuu pullalahjasta eniten.