4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Joulun Ikkunapiparit

Joulun Ikkunapiparit

Piparkakkuja voi leipoa ikkunakoristeiksi tai joulukuusenkoristeiksi. Sulata pipari- tai piparkakkutaikinaa niin, että voit kaulia siitä ohutta levyä. Kaulimista helpottaa pieni määrä jauhoja pöydällä. Suunnittele mitä muotoja haluat käyttää ikkunakoristeisiin: voit käyttää piparimuotteja tai piirtää kuvioita itse leivinpaperille. Tee jokaiseen pipariin reikä, johon laitat aakkoskarkin. Se sulaa uunissa ikkunaksi piparille. Muista tehdä pipareihin myös reiät, josta ripustat piparit ikkunaan.

Tee näin

Joulun ikkunapiparit (10–15 kpl isoja pipareita)

Ainekset: 1 pkt pipari tai piparkakkutaikinaa (=500 g pakastetaikinaa)

Koristelu: 1 tuubi punaista sokerivesikuorrutetta, 1 tuubi valkoista sokerivesikuorrutetta, hedelmäaakkos-karamelleja, erilaisia koristerakeita

Tee näin:

 1. Sulata piparkakkutaikina huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille. Tarvitset 23 leivinpaperiarkkia.
 3. Kauli taikina 3 mm:n paksuisiksi levyiksi. Käytä taikinan alla ihan vähän vehnäjauhoja, mikäli taikina meinaa tarttua kiinni pöytään. Ota taikinasta valitsemillasi melko isoilla muoteilla tai piirtämilläsi kuvioilla pipareita ja nosta ne lastalla leivinpaperin päälle jättäen väliä toisiinsa.
 4. Tee jokaiseen pipariin teräväkärkisellä veitsellä pieni aukko, joka on juuri sopiva hedelmäkarkille. Laita yksi karkki jokaiseen aukkoon. Listassa mainitut hedelmäkarkit kestävät paistamisen. Jos käytät muita karkkeja, tee koepaisto.
 5. Tee jokaisen piparin yläreunaan hammastikulla n. 1 cm reunasta n. 2 mm:n kokoinen aukko koristenarua varten.
 6. Paista pipareita uunin keskitasolla 5–7 minuuttia kauniin värisiksi. Ole tarkkana, sillä piparit palavat helposti.
 7. Ota piparit pois uunista patalappujen kanssa. Katso, että koristenauha-aukot eivät ole menneet kiinni. Jos näin on käynyt, pyörittele pikkureikiä heti kuumana hammastikulla auki.
 8. Pursota sokerivesikuorrutetta ohuena nauhana kauniisti piparkakkujen päälle. Asettele heti pursotuksen jälkeen koristerakeita kiinni pursotukseen. Pursotus ei saa kuivua, ennen kuin laitat rakeet kiinni.
 9. Anna pursotuksen kuivua 15 minuuttia tai pidempään. Pujota koristenauhat piparien yläreunoihin tekemiisi reikiin. Ripusta piparit ikkunaan.

VINKKI: Voit valmistaa kuorrutuksen itse. Katso ohje sokerivesikuorrutuksen tekoon Joulun Aakkospipari- ohjeesta.

Pohdittavaksi

 1. Mitä keinoja tiedät, jotta piparitaikina ei taru pöytään kiinni kaulittaessa?
 2. Ideoi, mitä kuvioita haluat tehdä piparimuoteilla ja mitä piirtää itse.
 3. Pohdi, laitatko piparit omaan ikkunaan vai ilahdutatko vanhempia tai isovanhempia ikkunapipareilla.