4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Joulutorttuja eri tavoilla

Joulutorttuja eri tavoilla

Tähtitorttu on perinteinen joulutortun malli. Tällä kertaa opetellaan taittelemaan joulutorttuja tähtitortun lisäksi kolmella muulla tavalla: kukaksi, nyytiksi ja enkeliksi. Täytteissä on 4 erilaista ideaa makeisiin jouluntortun täytteisiin. Voit tehdä joulutortuista kauniita yksilöllisiä pikkulahjoja foliomuotteihin ja sellofaanikääreeseen.

Tee näin

Joulutortut (10 kpl)

Ainekset: 1 pkt voi- tai torttutaikinaa (=500 g pakastetaikinaa)

Luumu-kookostäyte, 2-3 tortulle: ½ dl luumumarmeladia, 1 rkl kookoshiutaleita

Vadelma-vaniljatäyte, 2-3 tortulle: ½  dl vadelmamarmeladia, 2 rkl vaniljatuorejuustoa, 2 tl mantelilastuja

Aprikoosi-mantelitäyte, 2-3 tortulle: ½ dl aprikoosimarmeladia, 2 rkl mantelirouhetta tai -lastuja

Lakritsitäyte, 2-3 tortulle: ½ dl lakritsituorejuustoa, ½ dl lakritsipaloja

  1. Sulata torttu- tai voitaikinalevyt huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille.
  3. Leikkaa vähän sulaneet taikinalevyt kahtia puoliksi eli neliöiksi ja aseta ne väljästi leivinpaperille.
  4. Sekoita jokaisessa täytevaihtoehdossa olevat täytteet keskenään toisiinsa.
  5. Luumu-kookoskukat: Laita neliöille n. 1 rkl täytettä. Leikkaa neliöiden kulmiin viillot. Kulmiin jäävät suikaleet tulee leikata sen verran paksuiksi, noin 1 cm päähän laidasta, että taikina ei repeä, kun taikina taitetaan. Nosta leikatut kulmasuikaleet ylös "kukaksi" täytteen päälle. Nipistä hyvin kiinni kostutetuin sormin.
  6. Vadelma-vaniljatortut: Laita neliöille n. 1 rkl täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat ylös keskelle kostutetuin sormin nyytiksi. Koristele mantelilastuilla.
  7. Aprikoosi-mantelienkelit: Leikkaa jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli n. 3 cm:n matkalle samoin kuin tähtitorttuja leipoessa. Nosta vain 2 vierekkäisestä kohdasta kulmat ylös niin, että alaosaan jää enkelille hame. Laita tortun keskelle hamekohtaan taitosten päälle reilu nokare täytettä. Laita pään kohtaan lisäksi teelusikallinen täytettä. Taita pään alla olevat yläkulmat alas tukaksi, paina hyvin ja kauniisti tukka paikoilleen.
  8. Lakritsitortut: Leikkaa neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun kostutetuin sormin. Laita lusikallinen täytettä tortun keskelle.
  9. Paista torttuja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.Sihtaa kypsien torttujen päälle tomusokeria.

VINKKI: Voit tehdä tortuista yksilöllisiä lahjoja. Laita torttu foliomuotiin tai matalaan askartelemaasi rasiaan. Tee tortulle paketti sellofaanista, kääri se nyytiksi lahjanarulla. Voit yhdistellä eri muotoja ja eri täytteitä.

 

Pohdittavaksi

  1. Miksi voi- ja torttutaikinat kohoavat uunissa?
  2. Ideoi, mitä muita täytteitä voisi olla joulutortuissa?
  3. Pohdi erilaisia jouluisia rasioita foliomuottien tilalle, esim. rahkapurkeista tai maitotölkkien pohjista.