4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Piparikota lemmikeille

Piparikota lemmikeille

Piparikota on piparkakkutaloa helpompi luomus piparkakkutaikinasta. Kotaan riittää 1 paketti pipari- tai piparkakkutaikinaa. Leikkaa leivinpaperista kolmioseinät. Kodan pihalle voi laittaa lemmikkejä. Tee ne ottamalla taikinasta pipareita esim. possu-, kissa- tai koirapiparimuotilla. Jos muotteja ei ole, piirrä itse mieluisien lemmikkien ääriviivat leivinpaperille ja leikkaa ne muoteiksi. Kasaa kota niin paljon "ovi" auki, että saat sinne ledituikun sisään.

Tee näin

1 piparikota-asetelma

Ainekset: 1 pkt pipari- tai piparkakkutaikinaa (=500 g pakastetaikinaa)

Koristelu: 1 tuubi valkoista sokerivesikuorrutetta, tomusokeria

Kasaaminen: 1 dl sokeria

Teen näin:

 1. Sulata piparkakkutaikina huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Piirrä leivinpaperille kolmio, joka on alareunasta 12 cm leveä ja 16 cm korkea. Piirrä myös kotieläimiä, esim. kissoja ja koiria. Voit käyttää myös valmiita eläinhahmo-piparkakkumuotteja. Mittaa, leikkaa ja aseta leivinpaperi uunipellille. Tarvitset 2-3 leivinpaperiarkkia.
 3. Kauli taikina 3 mm:n paksuisiksi levyiksi. Käytä taikinan alla ihan vähän vehnäjauhoja, mikäli taikina meinaa tarttua kiinni pöytään. Laita kolmio- paperimuotit ja eläinmuotit piparitaikinan päälle. Leikkaa taikinasta 3 isoa kolmiota ja 5–8 lemmikkieläintä.
 4. Nosta palat lastalla leivinpaperin päälle jättäen väliä toisiinsa.
 5. Kauli lopusta taikinasta ruokalautasen kokoinen alusta kodalle ja eläimille. Voit käyttää lautasta muottina.
 6. Paista pipareita uunin keskitasolla 5–8 minuuttia kauniin värisiksi. Ole tarkkana, sillä piparit palavat helposti. Ota piparit pois uunista patalappujen kanssa, anna niiden jäähtyä tasaisella alustalla.
 7. Pursota sokerivesikuorrutetta kauniisti ohuena nauhana jäähtyneiden pipariosien päälle. Anna pursotuksen kuivua 15 minuuttia tai pidempään.
 8. Kuumenna sokeria kiinnitysaineeksi paistinpannulla sekoittaen sen verran, että sokeri sulaa.
 9. Laita piparialusta tukevan pahvin päälle. Kasta kodan liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja piparialustaan. Kasaa kota niin, että oviaukko jää auki. Mikäli sokeri kovettuu, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä lopuksi alustaan eläimet. Sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi kodan päälle.

VINKKI: Voit pakata pikarikodan sellofaaniin ja antaa sen lahjaksi. Voit valmistaa piparikotia myös joulumyyjäisiin.

Pohdittavaksi

 1. Miksi kuuman sokerin kanssa tulee olla erityisen varovainen?
 2. Ideoi, mitä lemmikkieläimiä on tekemäsi kodan pihalla.
 3. Pohdi, paljonko piparikota maksaa myyjäisissä.