8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Kasvitieteellinen puutarha villikukille

Kasvitieteellinen puutarha villikukille

Rikkaruohoiksi kutsutaan yleensä sellaisia kasveja, joista koetaan olevan haittaa puutarhan muille kasveille. Kaikki eivät halua nurmikolleen esimerkiksi voikukkia. Voikukka on kuitenkin ihan kivannäköinen kukka, ja kaiken lisäksi syötävä, niin mehiläisten kuin ihmistenkin mielestä. Myös kaikki ojanpientareen villinä kasvavat kukat voivat olla kauniita ja hyönteisille todella tärkeitä ruokailupaikkoja.

Tässä tehtävässä askarrellaan kasvitieteellisen puutarhan nimikyltti rikkakasville tai villikukalle ja näytetään muillekin kuinka kivoja ja tärkeitä kaikki kukat ovat.

Tee näin

1. Valitse pihalta, puistosta tai ojanpenkasta kasvi, joka on selvästi tullut sinne omin nokkineen ilman lupaa, eikä ole osa mitään istutusta. Tunnista kasvi. Apuna voit käyttää kasvikirjaa.

3. Leikkaa maitotölkin pahvista reilun kokoinen pala, jolle kirjoitat kukan nimen. Teippaa pahvinpala kiinni puukeppiin. Merkitse valitsemasi kasvi tökkäämällä nimikyltti kasvin viereen näkyvälle paikalle.

4. Halutessasi voit kirjoittaa kukasta myös muita tietoja, esimerkiksi kasvikirjasta löytyvän latinankielisen nimen. Näin saat kyltistä virallisen näköisen, sellaisen kun kasvitieteellisissä puutarhoissa. Voit kirjoittaa myös mihin kukkaa voidaan käyttää. Voikukasta voisi esimerkiksi kirjoittaa: ”Voikukka, taraxacum officinale, sopii salaattiin ja seppeleiden tekoon.” Toki pelkkä kukan nimikin riittää.

5. Halutessasi voit merkitä kyltein vaikka kaikki puiston tai ojanpientareen kasvit, näin saat aikaan kokonaisen kasvitieteellisen puutarhan, jossa kasvaa villikukkia.

Pohdittavaksi

Mitä hyötyä kukista on? Mistä kukista tai kasveista sinä pidät eniten?