8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Tulevan arkeologin ihmetys

Tulevan arkeologin ihmetys

Arkeologi on tutkija joka tutkii kauan sitten eläneiden ihmisten tai eläinten jättämiä, maahan hautautuneita jälkiä. Kaikki ennen eläneiden ihmisten tavarat eivät ole säilyneet meidän aikaamme asti. Osa on voinut esimerkiksi maatua mullaksi. Arkeologi voi kuitenkin löytää vaikka vanhan kultakolikon tai palasen saviruukkua ja yrittää sen avulla ymmärtää millaista elämä ennen oli. Tässä tehtävässä mietitään millaisia jälkiä meistä jää tuleville arkeologeille.

Tee näin

1. Mene pienelle retkelle lähimetsikköön tai vaikka luonnonsuojelualueelle, ota mukaan sinulle tuttu aikuinen.

2. Kun pysähdyt syömään eväitä, ota esille kaikki asiat, joita taskustasi ja repusta löytyy. Mieti mitkä niistä ovat sellaisia että ne maatuvat. Yleensä maatuvia ovat esimerkiksi ruoka ja kaikki luonnonmateriaalit, kuten puu, paperi, villa ja puuvilla.

4. Kaikki muut materiaalit ovat sellaisia, että ne maatuvat hitaasti ja voisivat jäädä tuleville arkeologeille nähtäviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi muovi, lasi, kumi ja metalli. Tarkastele näitä tavaroita ja mieti, mitä tulevaisuuden arkeologi ajattelisi löytäessään ne. Pakkaa kaikki takaisin reppuun, ettei mitään vahingossa jää metsään.

Pohdittavaksi

Mihin mukanasi olevat tavarat ja vaatteet joutuvat sitten kun ne menevät rikki tai niitä ei enää tarvita? Miksi on tärkeää, ettei roskia jätetä luontoon? Millaisia asioita retkipaikallasi vierailleilla ihmisillä on voinut olla mukanaan sata vuotta sitten?