8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Kaupunki maitotölkeistä (ryhmätehtävä)

Kaupunki maitotölkeistä (ryhmätehtävä)

Mistä on pienet kaupungit tehty? Betonista, kukkasista, asfaltista ja ihmisistä. Tässä tehtävässä tutkitaan kaupunkiympäristöstä löytyviä pintoja ja materiaaleja ja rakennetaan oma kaupunki maitotölkeistä. Samalla mietitään, mitä kaikkea kaupunkiin kuuluu ja keitä siellä asuu. Tarkoituksena on, että kaupunki tehdään porukalla. Näin yhdelle jää tehtäväksi yksi talo ja kaupunki syntyy kun kaikkien talot laitetaan yhteen.

Tee näin

  1. Mene ulos paperin ja kynän kanssa. Aseta paperi jonkin ihmisen rakentaman asian, vaikkapa seinän tai asfaltin päälle ja väritä sitä kevyesti lyijykynällä tai väriliidulla. Paperille tallentuvat kaikki seinämateriaalin kohokuviot. Tallenna samalla tavalla useita eri materiaalipintoja paperille. Voit täyttää kuvioilla useamman paperiarkin.
  2. Liimaa tallentamiasi pintamateriaaleja pestyn maitotölkin pintaan, niin, että koko tölkki peittyy.
  3. Piirrä ja leikkaa maitotölkkitaloon ikkuna-aukot. Jos haluat taloon harjakaton, liimaa tai nido tölkin suuaukko kiinni. Jos haluat tasakaton, voit kääntää tölkin ylösalaisin.
  4. Järjestäkää porukassa valmiit maitotölkkitalonne kaupungiksi ison pahvin päälle. Halutessanne voitte liimata ne kiinni.
  5. Piirtäkää aluspahviin teitä ja kiveyksiä. Voitte myös liimata ulkoa tallentamaanne materiaalikuviota pahvin päälle. Viheralueet voitte halutessanne värittää vihreiksi.
  6. Miettikää mitä kaikkea muuta kaupungissa on kuin taloja ja teitä. Askarrelkaa pahvista vaikkapa pulut ja liikennemerkit, mainokset, koiranulkoiluttajat, autot, bussit ja polkupyörät.  Helpointa on piirtää haluamansa asia pahville ja jättää sen alalaitaan jonkin verran ylimääräistä pahvia. Ylimääräisen pahvin voi sitten taittaa sivulle, kun on ensin leikannut koko piirroksen irti pahvista. Näin askarreltu asia pysyy pystyssä, oli se mikä vain. 

Pohdittavaksi

Mitkä asiat tekevät kaupungista kaupungin? Minkälaisia asioita olisi unelmiesi hyvässä kaupungissa?