8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Viestitään oman ympäristön puolesta

Viestitään oman ympäristön puolesta

Onko lähipuistosi tylsä ja kaipaisi skeittiramppia tai graffitiseinää? Vai aiotaanko koulusi tai kotisi lähimetsä hakata, eikä kukaan tiedä kuinka tärkeä leikkipaikka ja retkikohde se on?

Jokaisen omassa lähiympäristössä voi tapahtua isojakin muutoksia tai jokin asia voi tuntua kaipaavan muutosta. Aina ei kuitenkaan voi itse suoraan ryhtyä tekemään vaan pitää yrittää vaikuttaa esimerkiksi kunnan päättäjiin tai yleiseen mielipiteeseen.

Tässä tehtävässä viestitään oman ympäristön puolesta ja vaikutetaan siinä tapahtuviin muutoksiin.

Tee näin

  1. Valitse asia, jonka puolesta haluat toimia.
  2. Päätä kenelle asiasta tulisi kertoa, että viestilläsi olisi mahdollisimman suuri vaikutus. Tällaisia voivat olla esimerkiksi asiasta kunnantalolla päättävät ihmiset, yksityinen metsänomistaja tai vaikka kaikki kaupungin asukkaat.
  3. Valitse käyttämäsi väline: kirjoitatko kirjeen kunnantalolle, mielipidekirjoituksen paikalliseen sanomalehteen vai kuvaatko videon youtubeen? Vai riittäisikö sähköposti metsänomistajalle?
  4. Mieti tarkasti perusteluja ajamallesi asialle. Voit kirjoittaa esimerkiksi miksi jokin paikka on sinulle tärkeä ja mitä siellä teet tai kertoa miten sinä ja kaverisi ja kaikki kaupungin nuoret hyötyisivät toivomastanne skeittirampista.
  5. Vahvista sanomaasi ottamalla valokuvia kyseisestä paikasta tai kuvaa video, jossa kerrot asiasta.
  6. Kirjoita kohteliaasti. Tarkoitus on voittaa ihmiset puolelleen, ei suututtaa heitä.
  7. Muista liittää viestiisi lähettäjän nimi ja yhteystiedot, jos sinulle halutaan vastata.
  8. Toimita viestisi perille: lähetä kirje postissa kunnantalolle tai sähköposti paikallislehden toimitukseen. Lähetä valokuvat kirjeen tai sähköpostin ohessa suoraan vastaanottajalle tai lataa video youtubeen.

Pohdittavaksi

Minkälaisia muilla tavoilla voisit vaikuttaa omaan ympäristöösi? Minkä tavan koet itsellesi parhaaksi?