8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Neulegraffiti

Neulegraffiti

Tiedätkö mikä on graffiti? Entä miten sen voi tehdä neulomalla?

Graffitilla tarkoitetaan yleensä seinään tai muuhun julkiseen tilaan maalattua kuvaa tai tekstiä. Graffitien maalaaminen on yleensä laitonta, mutta on myös olemassa niitä varten varattuja seiniä, joihin saa maalata vapaasti. Neulegraffiti taas on neulomalla tehtyä katutaidetta, jota voi tehdä myös ilman lupaa.

Tässä tehtävässä tehdään ihmisten arkea piristävä neulegraffiti ja mietitään katutaiteen merkitystä.

Tee näin

  1. Kulkiessasi koulusta kotiin tai harrastuksiin yritä kiinnittää huomiosi erilaisiin tylsän näköisiin kaiteisiin, pylväisiin tai muihin rakennelmiin, jotka voisivat kaivata piristystä.
  2. Valitse yksi kohde, johon rupeat tekemään neulegraffitia. Helpoimpia kohteita ovat esimerkiksi pylväät ja kaiteet, joiden ympärille neuleen voi kiinnittää.
  3. Kotona ota esille lanka ja neulepuikot ja ryhdy neulomaan jonkinlaista neulepalaa. Voit käyttää erivärisiä lankoja ja tehdä neulokseen kuvioitakin jos osaat. Vaihtoehtoisesti voit myös virkata, jos se on sinulle luontevampaa kuin neulominen. Myös ketjun virkkaaminen riittää.
  4. Kun neule tai virkkaus on sinusta sopivan kokoinen, lähde sen kanssa aiemmin valitsemasi kohteen luokse. Ota mukaasi lanka, sakset ja parsinneula.
  5. Kiinnitä neule valitsemaasi kohtaan ompelemalla se parsinneulan ja langan avulla esimerkiksi kaiteen ympärille. Muista solmia langan päät hyvin, että neule pysyy paikallaan.

Pohdittavaksi

Mitä hyötyä on katutaiteesta? Mitä muita tapoja tehdä laillista katutaidetta tiedät tai keksit? Mikä on kaunein näkemäsi katutaideteos?