8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Kukkaniitty joutomaalle

Kukkaniitty joutomaalle

Oletko törmännyt maaplänttiin, jolla ei ole mitään virkaa? Ehkä koulun parkkipaikan vieressä on hiekkainen alue, jossa ei kasva paljon mitään, eikä sillä oikein voi leikkiäkään. Tällaisia alueita kutsutaan joutomaiksi.

Tässä tehtävässä etsitään joutomaa ja perustetaan sille oikea kukkiva niitty. Kukkaniitty on osa suomalaista perinnemaisemaa, joten sellaisen perustaminen on oikea kulttuuriympäristöteko! Lisäksi perhoset ja hyönteiset kiittävät.

Paras aika perustaa niitty on myöhään syksyllä, mutta yhtä hyvin niityn voi perustaa myös aikaisin keväällä.

Tee näin

  1. Etsi paikka, jota kukaan ei käytä mihinkään ja jossa ei kasva kunnolla edes heinikkoa. Tällaisia paikkoja voi löytyä esimerkiksi parkkipaikan reunalta, rakennusten seinustoilta tai tienvieren rinteestä. Maan olisi hyvä olla hiekkaista, ja paikan aurinkoinen ja kuiva. Tällaiselle paikalle sopii keto, eli kuiva niitty.
  2. Jos löytämäsi joutomaa on selvästi jonkun oma, esim. osa koulun pihaa, kysy lupaa sen käyttöön. Kukkien kylvämiseen et virallisesti tarvitse lupaa, mutta hyvä on kuitenkin kysyä ja varmistua siitä, ettei paikalla oikeasti ole muuta käyttöä.
  3. Siemenet voit kerätä itse edeltävänä kesänä tai ostaa kaupasta. Tärkeää olisi, että siemenet ja lajit ovat kotimaisia, ettet vahingossa tule levittäneeksi luontoon uusia vieraslaji-tulokkaita. Kedolle sopivia lajeja ovat esimerkiksi päivänkakkara, mäkitervakko, ketoneilikka ja vaikka syötävät mäkimeirami ja ruoholaukka, eli ruohosipuli.
  4. Sitten voit aloittaa niityn perustamisen. Kylvä eli ripottele maahan niittykukan siemenet. Seuraava sade kastelee ne ja toivon mukaan kukat alkavat kasvaa kun kesä tulee. Jos paikalla on muita kasveja, kuten heinää, voit nyhtää ne pois ennen ketokukkien kylvämistä.
  5. Jos niittykukistasi vain osa lähti kasvamaan, voit tarvittaessa kylvää seuraavana syksynä uusia siemeniä. Jos paikalle alkaa kasvaa myös heinikkoa, voit kitkeä sitä pois tai niittää niityn loppukesästä viikatteella kun kukat ovat ehtineet tehdä siemenensä seuraavalle vuodelle.

Pohdittavaksi

Mitä hyötyä kukkaniitystä on kaupungissa? Miten niityt ovat perinteisesti pysyneet avoimina? Mitä muuta käyttöä voisit keksiä joutomaalle?