7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Tunne-kuvat

Tunne-kuvat

Meistä jokainen on vaikuttaja. Meillä jokaisella on mielipiteitä, tietoa ja taitoja, jotka hyödyttävät paitsi itseämme myös muita. Toimimme sen pohjalta, mitä koemme tärkeäksi, rakkaaksi ja läheiseksi. Myös se mistä emme pidä, mitä pelkäämme tai kammoksumme, vaikuttaa käytökseemme.

Nyt pohditaan omia arvoja ja tunteita valmistamalla niistä muotokuvia.

 

Tee näin

Valmista neljä muotokuvaa. Muotokuva voi olla piirtämäsi tai lehdestä leikkaamasi kuva, mutta se voi olla myös sanoja, lauseita tai tekstinpätkiä. Muotokuva voi olla näiden yhdistelmä. Valitse itsellesi mieluisat materiaalit. Jos käytössänne on tietokoneeseen yhdistettävä kamera sekä tulostin, voit ottaa kuvia ja tulostaa niistä muotokuvat

ARVO on sinulle rakkainta. Muotokuvassa on asia, jota puolustat eniten maailmassa. Älä kuvaa esinettä tai tavaraa, vaan mieti mitkä muut seikat ovat sinulle tärkeitä elämässä.

ILONA on teko, käytös, ihminen, joka sinut iloiseksi, nauramaan, hymyilemään tai onnen tunteen valahtamaan koko olemukseesi.

MYRSKY on asia, joka saa sinut suorastaan raivon valtaan, vihaiseksi tai suuttuneeksi. Myrsky voi olla epäreiluksi kokemasi käytös tai ilmiö.

MUSTA AUKKO pelottaa sinua ja et mielelläsi kohtaa sitä. Musta aukko voi olla teko, ihminen tai muu asia, jota et siedä tai jaksa ymmärtää.

Esitelkää valmiit kuvat toisillenne ja kertokaa miksi kuvaan valitsemanne juttu saa juuri nämä tuntemukset valloilleen. Jos mahdollista, kiinnittäkää muotokuvat kerhotilan seinään näyttelyksi.

Kerratkaa tapaamisen lopussa kuvissa toistuvia teemoja. Korostuiko muotokuvissa köyhyys ja rikkaus? Avatkaa aihetta pohtimalla, mitä tasa-arvo tarkoittaa tai miksi rikkaita verotetaan enemmän kuin köyhiä. Korostuiko muotokuvissa pelko vierasta kohtaan? Keskustelkaa maahanmuuton taustoista ja syistä. Korostuiko kuvissa kiusaaminen tai syrjinta? Keskustelkaa reiluudesta ja kaveruuden hyödyistä.

Pohdittavaksi

Oletko ennen miettinyt, mistä erilaiset tunteet voivat johtua? Mitä yhteistä tai erilaista oli porukkanne muotokuvissa?