4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Testaa ja kehitä

Testaa ja kehitä

Monesti reseptit tarvitsevat testausta ja kehitystä, jotta ne ovat parhaimmillaan. Hyvänmakuinen, kaunis ja hyvin säilyvä tuote ei välttämättä valmistu heti ensimmäisellä kerralla. Tässä tehtävässä voit valmistaa kermaleivokset ja miettiä samalla, mitä muutoksia tuote mahdollisesti tarvitsee.  

Tee näin

Kermaleivos (12-16 palaa)

 • 4 munaa
 • 1 ½ dl sokeria
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl perunajauhoja
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutus ja täyte: 1 dl maitoa, 2 dl omenamarmeladia

Koristelu: 2 dl kuohukermaa, ½ dl tomusokeria, nonparelleja

 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
 3. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se kahteen osaan. Irrota leivinpaperi varovasti.
 4. Kostuta pohjapala kevyesti maidolla ja sivele omenamarmeladi pohjan päälle. Aseta toinen levy täytteen päälle ja kostuta. Kääri täytetty kakku napakasti tuorekelmuun ja laita siihen kevyt paino päälle, jotta kostutus ja täyte imeytyvät hyvin. Pidä kakkua painon alla vähintään puoli tuntia.
 5. Vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Ota kakku pois painon alta ja leikkaa se 12-16 neliöksi.
 6. Koristele palat kermavaahdolla ja nonparelleilla ja tarjoile heti.

Pohdittavaksi

 1. Miten kehittäisit leivosta paremmin säilyväksi? Voisiko koristeluun käyttää voikreemiä, joka valmistetaan vaahdottamalla voita ja tomusokeria keskenään?
 2. Jos kerma poistetaan reseptistä, niin miten nimeäisit uuden leivoksen?