4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Somalialainen leipä eli anjeera

Somalialainen leipä eli anjeera

Somalialaiset ruokaperinteet vaihtelevat alueittain. Ruokaperinteissä yhdistyvät historialliset kauppareitit, naapurimaiden vaikutteet sekä Italian siirtomaakauden perintö. Keittotaito ja reseptit ovat perinteisesti siirtyneet suullisena perintönä äideiltä tyttärille. Mausteita, marinadeja ja öljyjä käytetään paljon. Tässä tehtävässä valmistettavaa Anjeera-leipää tarjoillaan perinteisesti lihakastikkeiden lisäkkeenä.

Tee näin

Anjeera-leipä (8-10 kpl)

  • 5 dl vettä
  • 25 g (½ pkt) tuorehiivaa
  • 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl maissijauhoja (tai vehnäjauhoja)
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, sokeri ja suola. Vispaa löysä taikina hyvin sekaisin.
  2. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa noin 15 minuuttia.
  3. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja kaada keskelle 1 dl taikinaa. Levitä taikina kauhalla pyörivin liikkein kohti reunoja. Käytä teflonpinnoitettua pannua, niin leipä ei jää kiinni pannuun.
  4. Paista leipää muutama minuutti tai kunnes alapinta on kauniin ruskea. Käännä leipä ja paista hetki myös toiselta puolelta.
  5. Kasaa leivät pinoon leivinpaperin päälle. Laita leipien väliin pala leivinpaperia, niin ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
  6. Tarjoile liha- ja kasvispatojen tai erilaisten tahnojen lisäkkeenä.

Pohdittavaksi

Tunnetko muita afrikkalaisia ruokia?