4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Thaimaalainen kookosriisi eli sticky rice

Thaimaalainen kookosriisi eli sticky rice

Thairuoka on suolaisen, makean, karvaan, tulisen ja happaman harmoniaa. Aterian perustana ovat aromaattinen jasmiiniriisi ja erilaiset nuudelit. Niiden kanssa syödään kasviksia, porsasta, nautaa, kanaa, kalaa ja erilaisia mereneläviä, kuten katkarapuja, hummereita ja simpukoita. Ruoka valmistetaan yleensä liedellä, hiiligrillissä, wokkaamalla, uppopaistamalla tai höyrykeittimessä. Raaka-aineet ja maustetahnat lisätään pannulle kypsymisjärjestyksessä, jotta ruoka säilyttäisi värinsä, makunsa ja ryhtinsä. Ruoan lisukkeina tarjotaan erilaisia makua täydentäviä maustekastikkeita, kuten tamarindia, chili- ja kalakastiketta. Annokset ja vadit koristellaan kauniilla hedelmä- ja vihanneskaiverruksilla. Ruoka syödään lusikalla ja haarukalla. Veistä ei kateta thaimaalaiseen ruokapöytään.

Mangon kanssa nautittava Sticky rice on todella suosittu jälkiruoka Thaimaassa.

Tee näin

Sticky rice eli kookosriisi (4-6 annosta)

  • 2 dl puuroriisiä
  • 400 vettä
  • 400 g kookosmaitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 prk (250g) säilykemangoa
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  1. Huuhdo riisit kylmällä vedellä siivilässä niin, että riiseistä valuva vesi on kirkasta.
  2. Laita riisit kattilaan ja lisää vesi, sokeri ja suola.
  3. Kuumenna kiehuvaksi, aseta kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä hiljaa poreillen noin 10-15 minuuttia. Lisää kookosmaito ja jatka kypsentämistä noin 20-30 minuuttia. Muista sekoittaa välillä, ettei puuro pala pohjaan.
  4. Paahda seesaminsiemenet kullanruskeiksi kuumassa, puhtaassa paistinpannussa. Kaada lautaselle jäähtymään.
  5. Valuta mangot ja leikkaa ne viipaleiksi. Annostele haalea riisi jälkiruokakulhoihin, nosta mangoviipaleet päälle ja ripottele seesaminsiemeniä pinnalle.

Pohdittavaksi

Kookosriisin lisäkkeenä on mangoa. Mitä muita eksoottisia hedelmiä tunnistat tai olet maistanut?