5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Köysitikkaat

Köysitikkaat

Valmista majaasi tai muualle tikkaat, jotka voi tarvittaessa helposti kuljettaa pois. Köysitikkaat on helppo valmistaa. Hamppuköysi on parasta tikkaiden valmistuksessa.

Tämä ohje on kolmen askelman tikkaisiin. Jos haluat tehdä pidemmät tikkaat, tarvitset enemmän köyttä ja puukeppejä.

Tee näin

1. Katkaise 4m pitkä ja noin 10mm paksu köysi puoliksi. Tee solmu tai sido ohuella narulla hamppuköyden päät, etteivät ne purkaudu TAI sulata muoviköyden päät kiinni.

3. Hanki 3 kpl 40−50 cm pitkiä ja 40−60 mm paksuja puukeppejä tai käytä harjanvartta. Kuori puukepit ja anna niiden kuivua auringossa, kunnes ne eivät ole enää liukkaita.

4. Vuole keppien molempiin päihin ura 40−50 mm päähän kepin päästä. Älä vuole liian syvää uraa, ettei keppi katkea käytössä. 5−10 mm:n syvyinen ura riittää.

5. Harjoittele askelman sitomiseen tarkoitettua solmua ennen kuin alat sitomaan (katso kuva). Mittaa samalla, paljonko köyttä kuluu yhden solmun tekemiseen.

6. Aseta köydet maahan ja merkitse tussilla askelmapuiden paikat. Askelman välin ei kannata olla 50 cm enempää. Muistaa jättää solmuvara. Jätä myös tikkaiden ala- ja yläpäähän riittävästi köyttä, jotta saat solmittua tikkaat paikoilleen.

7. Sido askelmat paikoilleen. Tee ensin silmukka (kuva 1) ja pujota sitten askelma läpi (kuva 2) ja kiristä. Solmut kiristyvät vielä lisää käytössä.

8. Sido tikkaat tiukasti yläpäästään kiinni ennen käyttöä. Jos kiinnität tikkaat myös maahan, niitä on helppo kiivetä.

Pohdittavaksi

Jos vaihdat köysitikkaiden tarvikkeet pienempiin ja muuntelet ohjetta, mihin käyttötarkoitukseen tikkaita voisit käyttää? Ideoi rohkeasti. Kirjoita tai piirrä.