3. Eläimet
Taso: A

Hevosen harjaus

Hevosen harjaus

Harjaus ja kavioiden puhdistus kuuluvat jokaisen hevosen päivittäiseen hoitoon. Ne tehdään aina ennen liikkeelle lähtöä. Hevosen harjaus aloitetaan mieluiten vasemmalta puolelta aina niskasta lähtien ja hevosen takaosaa kohti edeten. Harjausliike on hyvä tehdä pitkin, voimakkain vedoin.

Tee näin

Tutustu alla oleviin harjausohjeisiin. Harjaa hevonen ohjeiden mukaan. Jos hevosta ei ole, piirrä sarjakuva hevosen harjaamisesta. Huomioi työvälineet ja piirrä nuolilla harjaussuunnat.

Ohjeet harjaukseen:

  • Hevosen harjaus aloitetaan kumisualla. Sillä harjataan hevosta pyörivin liikkein niin, että lika ja pöly irtoavat hevosen karvasta. Tämä myös hieroo hevosta. Tämä on ainoa harja, jolla harjataan hevosta niin, ettei harjaa kuljeteta karvan suunnan mukaisesti. Hevonen harjataan aina kummaltakin puolelta ennen kuin siirrytään seuraavaan harjaan.
  • Kumisuan jälkeen voidaan käyttää esimerkiksi pölyharjaa, jolla harjataan voimakkain vedoin suurimmat pölyt hevosen karvan pinnalta.
  • Jos karvapeitteeseen on jäänyt vielä esimerkiksi kuraa, se voidaan poistaa karkealla harjalla.
  • Varsinainen harjaus suoritetaan pehmeällä harjalla. Sillä harjataan huolellisesti pöly ja lika hevosen karvasta irti. Aina muutaman harjanvedon välein pehmeä harja puhdistetaan piikkisukaan vetämällä niitä ristiin toisiaan vasten.
  • Hevosen pää harjataan aina mahdollisimman pehmeällä harjalla. Pää harjataan samoin kuin muukin hevonen: karvan suuntaisesti. Kannattaa varoa silmiä ja niiden ympäryksiä, ne ovat hevosella erityisen herkkiä.
  • Näiden toimenpiteiden jälkeen selvitetään harja ja häntä ensin sormin, jonka jälkeen ne harjataan pehmeällä harjalla.

Pohdittavaksi

Miksi hevosen harjaus on tärkeää?